latinica  ћирилица
24/07/2016 |  08:32 | Аутор: СРНА

Манастир Високи Дечани враћен на праву локацију на "Гугл" мапи

На "Гугл" мапама манастир Високи Дечани јутрос се поново налази на својој правој локацији код Пећи на Косову и Метохији.
Манастир Високи Дечани - Фото: ТАНЈУГ
Манастир Високи ДечаниФото: ТАНЈУГ

Током јучерашњег дана манастир је на "Гугл" мапама био "премјештен" на локацију код Лесковца, више од 200 километара источно од мјеста гдје се налази.

На ову грешку јуче је упозорио на "Твитеру" игуман Високих Дечана отац Сава Јањић, који је упутио молбу свим људима добре воље да пишу "Гуглу" и да траже да се манастир упише на својој оригиналној локацији.

"Ово је веома проблематично јер су прва референца за многе посетиоце манастира `Гугл` мапе и овом провокацијом се отежава посета овом Унесковом споменику светске културе", написао је Јањић на "Твитеру".

Сада када се у претрази "Гугл" мапа укуца "манастир Високи Дечани", апликација аутоматски упућује на локацију код Пећи, а, такође, су враћене и фотографије манастира.

Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана.

Манастир, чија је градња завршена 1335. године, а фреске око 1350. године, припада Епархији рашко-призренској и представља непокретно културно добро, као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир у удолини поред рјечице Дечанска Бистрица југозападно од Пећи, испод планинског масива Проклетије, налази се на списку Унескове Свјетске баштине заједно са још три манастира СПЦ под називом "Средњовјековни споменици на Косову и Метохији".

Унеско је прогласио манастир за мјесто свјетске културне баштине 2004. године, наводећи да су његове фреске једно од највреднијих примјера такозване ренесансе Палеолога у византијском сликарству и драгоцјен запис о животу у 14. вијеку.