latinica  ћирилица
24/07/2016 |  08:54 | Аутор: Б92

Интернет слаби имунитет

Можда не видите везу између интернета и прехладе, али то не значи да она не постоји, пишу "Вечерње новости".

Можда не видите везу између интернета и прехладе, али то не значи да она не постоји. Научници са Универзитета у Милану установили су да што дуже "висимо" на интернету, већа је вјероватноћа да се разболимо.

У истраживању је учествовало 500 испитаника старости између 18 и 101 годину и установљено је да интернет-зависници имају 30 одсто већу шансу да се прехладе. Под стресом су када су дисконектовани са мреже, што доводи до пораста нивоа кортизола, хормона који утиче на имунитет.

Чак 40 одсто испитаника признало је да су умјерено до значајно зависни од интернета.

Просјечна количина времена проведеног онлајн је шест сати, док су неки у виртуелном свијету били и по десет часова, и то претежно на друштвеним мрежама. Није било разлике по половима кад је ријеч о времену проведеном на мрежи, али јесте кад је у питању садржај. Па тако, жене су користиле интернет за друштвене мреже и шопинг, а мушкарци за порнографију и игрице.

Научници, ипак, упозоравају на то да је неважно за шта користимо интернет, вријеме је пресудно, па ако сте на мрежи превише дуго, ризикујете да се разболите.