latinica  ћирилица
25/07/2016 |  15:20 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Приједор: Почело осликавање мурала

Умјетничка група "Дим тим" из Београда у Приједору је данас почела осликавање новог мурала под назвом "Град", одабраног на четвртом међународном конкурсу "Паола де Манинкор".
Приједор: Фасада за нови мурал - Фото: СРНА
Приједор: Фасада за нови муралФото: СРНА

Пројекат "Приједор - град мурала" већ четврту годину реализује Удружење ликовних умјетника Приједор /УЛУП/ уз подршку италијанског Удружења Програм Приједор из Трента и града Приједора.

Аутори побједничког рада су Данијела Васић и Миленко Васић који ће свој рад осликавати на фасади у центру Приједора у наредних пет до седам дана, а свечана инаугурација новог мурала најављена је за 5. август.

Слађана Миљевић из приједорске канцеларије Удружења Програм Приједор рекла је да ће свечаности инаугурисања новог мурала, поред челних људи овог удружења, присуствовати начелник општине Лавис, одакле потиче Паола де Манинкор, умјетница по којој награда носи име, те начелник Одјељења за културу општине Тренто.

Предсједник УЛУП-а Борис Еремић потврдио је да је ове године било доста негативних коментара и да фасцинира промјена перцепције становништва о свом јавном простору, што и јесте један од циљева пројекта.

"Све критике су добродошле. Најгора је индиферентност. Људи прије пет година нису знали за ријеч мурал, а сада коментаришу. Ја сам врло задовољан што се тиче критика јавности, јер то значи да људи размишљају", рекао је Еремић.

УЛУП је позвао суграђане да посјете мјесто настанка новог мурала и да се упознају са умјетницима.

Коаутор Миленко Васић рекао је да посебно цијени Град Приједор, свјестан дуге ликовне традиције.

"Посебан је подстрек што смо у граду који је изњедрио толико великих имена попут Миљуша, Ћелића, Њежића и Крагуља и који и даље о томе брине, јер ријетки су градови који желе да умјетност диктира визуре по граду, а не само билборди и рекламе", навео је Васић.

Приједор: Фасада за нови мурал (Фото: СРНА)

Он је додао да се бави фотографијом, а да је Данијела вајар, да од прије пет година и сликају, те да су се опробали у више медија, од којих је један и велика зидна слика - мурал.

"Радили смо их у Београду и Аустрији, а сада први пут учествујемо на оваквом конкурсу у некој широј, интернационалној конкуренцији. Тим више смо задовољни што је конкурс анониман, а жири компетентан", додао је Васић.

Коаутор Данијела Васић рекла је да је ријеч о муралу димензија 16 пута 12 метара који ће укључити додатне елементе као што су два прозора и једна вертикална цијев који постоје на одабраној фасади.

"Скицу смо прилагодили томе и станари могу бити безбрижни. Наше слике су углавном рађене у три боје - црној, бијелој и специфичној сребрној која има примјесе земљане и различито се рефлектује у зависности од свјетлости коју прима", додала је Васићева.

На овогодишњи конкурс стигла су 52 рада аутора из осам земаља - БиХ, Србије, Хрватске, Румуније, Бугарске, Њемачке, Пољске и Бразила.

Одлуку о побједнику донио је жири у саставу Весо Совиљ, академски сликар из Приједора и професор на Академији ликовних умјетности Бањалука, Луиђи Пенаса, сликар илустратор и директор студија Андромеда у Тренту, Раул Садо, стрит-арт умјетник и прошлогодишњи побједник овог конкурса, тим архитеката Одјељења за просторно уређење града Приједора /Лидија Кевић, Милијана Мармат и Александра Савић/ и Борис Еремић, академски сликар из Приједора и предсједник УЛУП-а.

Паола де Манинкор је сликарка из Лависа у италијанској покрајини Трентино која је 1998. године, заједно са дјецом из тадашњих избјегличких центара, осликала први мурал у Приједору на Електротехничкој школи.

Награду установљену њој у част чине плакета и новчани износ од 3.000 КМ.

У оквиру УЛУП-овог пројекта "Приједор - град мурала" град на Сани у протекле три године добио је мурале - "Шеширџија" Наташе Коњевић из Бањалуке, "Трансформација" мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможија Видама и "Врт" румунског аутора Раула Опре Садоа.

Овогодишњи пројекат "Приједор - град мурала" Удружење Програм Приједор из Трента финансира са 4.000 евра, а град Приједор са 3.000 КМ.