latinica  ћирилица
25/07/2016 |  17:50 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

СДП БиХ кривичном пријавом против министра просвјете Српске Дане Малешевића (ВИДЕО)

СДП БиХ поднијела је кривичну пријаву против министра просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевића због увођења назива "језик бошњачког народа" у ђачке књижице. У СДП се позивају на одлуку Уставног суда БиХ у којој је како тврде, јасно назначено да нико нема право да наметне име језика другоме.
Одговор ДНС-а СДП-у БиХ - Фото: РТРС
Одговор ДНС-а СДП-у БиХФото: РТРС

Из ДНС-а чији је Малешевић члан, истичу да је назив језика прошао оцјену уставности као и закон о основном образовању. Позивају СДП да јавно каже колико српске дјеце у Федерацији учи српски језик, односно, националну групу предмета. 

Ресорни министар Републике Српске и лидери СДП-а позивају се на исту одлуку Уставног суда. Став министра Малешевића је јасан - Суд је давно одлучио да је одредба у складу са Уставом. Међутим, СДП-у је у одлуци суда кључна реченица да свако може да назове свој језик како хоће.

У ДНС-у наводе да стоје иза министра просвјете и културе Српске и да неће дозволити да бошњачки политичари на било који начин наруше добре односе родитеља и дјеце Бошњака с Министарством.

У саопштењу наводе да је "Уставни суд БиХ утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ. Закон о основном образовању и васпитању такође је био и на оцјени уставности, а оптужбе за наводну дискриминацију су одбијене. Настојања да се свој дјеци у Републици Српској пружи могућност образовања, препозната је и у судским пресудама и међу родитељима бошњачке дјеце. ДНС јавно позива бошњачке политичаре у Федерацији да кажу колико дјеце тамо похађа националну групу предмета".

У одлуци Уставног суда јасно је наведено да се тиме што одредба министарства не садржи назив Босански језик, не крши право на образовање на матерњем језику Бошњака. Бошњачки лидери игноришу ту реченицу, а њихова стварна брига за образовање дјеце видљива је била у Сребреници, када је дјеци која нису хтјела да бојкотују наставу онемогућен одлазак у школу.

Нејасно је и зашто је СДП преузео штафету од СДА у заштити тзв. бошњачких интереса и да ли то има везе са приближавањем локалних избора. Међутим, чињенице говоре да двије и по хиљаде бошњачке дјеце, иако измијењеног назива матерњег језика, похађа националну групу предмета у Републици Срспкој, а око шест хиљада исламску вјеронауку.

У Федерацији БиХ, српска дјеца националну групу предмета имају тек у три општине: Дрвару, Грахову и Петровцу.