latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:11 | Аутор: СРНА

Стећци из Лубурић поља уписани на листу Унеска

Стећци из Лубурића поља код Сокоца уписани су на листу свјетске баштине Унеска као средњовјековни надгробни споменици, речено је у општинској Туристичкој организацији.
Стећци - Фото: РТРС
СтећциФото: РТРС

На локацији Лубурић поље налази се око 130 стећака. Тај подручје смјештено је поред дионице магистралног пута Хан Пијесак-Соколац.

Натпис Унеско биће истакнут на свим некрополама. Процес да стећци из Лубурић поља као средњовјековни споменици буду уписани на листу свјетске баштине почео је 2009. године.

Стручни сарадник у Туристичкој организацији општине Соколац Мирјана Симовић рекла је да је Комисија за очување националних споменика БиХ 2010. године прогласила националним споменицима некрополе са стећцима и праисторијске тумуле на Лубурић пољу.

Симовићева је навела да локација на којој се налазе стећци, које су сада на листи свјетске баштине, није адекватно обиљежено, односно да не постоји табла уз регионални пут који би упућивао на њихово постојање.

Она је додала да ће будуће активности бити договорене у наредном периоду са ентитетских и локалних структура.

У Стратегији развоја туризма Републике Српске од 2011. до 2020. године некрополе са стећцима уврштене су међу најатрактивнија културна добра.

У вези с тим предвиђене су мјере за праћење квалитета културно-историјског насљеђа као потенцијала у развоју туризма.