latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:29 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Више стотина посјетилаца испратило дневне садржаје Демофеста (ФОТО)

Дневни програм деветог Демофеста завршен је у суботу, 23. јула, када је промовисан дебитантски албум групе Норд, приказан филм "Влада" и одржана радионица удараљки.
Демофест - Фото: РТРС
ДемофестФото: РТРС

Ови садржаји били су посљедњи дијелови фестивалске слагалице која је сваког дана настајала у бањалучком Дому омладине.

Током три дана Демофеста, у оквиру пратећег програма су одржане четири радионице, приказана три филма, отворене двије изложбе те промовисан један музички албум. Укупно 10 дневних дешавања привукло је више стотина посјетилаца, који су искористили прилику да потпуно бесплатно уживају у различитим врстама умјетности, у склопу највећег музичког фестивала у БиХ.

Највише пажње привукла је промоција албума групе Норд, побједника осмог Демофеста. Они су по повратку у Бањалуку представили издање "Play Restart" снимљено у склопу освојене прве награде на овом фестивалу. Албум ће бити званично објављен крајем године, а у Бањалуци је премијерно презентован јавности.

Више стотина посјетилаца испратило дневне садржаје Демофеста (Фото: РТРС)

Велико интересовање је изазвала и изложба "Рок музеј", која је из Београда у Бањалуку донијела на десетине експоната који свједоче о музичкој историји предјела бивше Југославије. Уникатни инструменти, сценска гардероба, исјечци из старих новина и бројни други елементи су подједнако заинтересовали старије носталгичаре и млађе поштоваоце еx-Yu сцене.

Више стотина посјетилаца испратило дневне садржаје Демофеста (Фото: РТРС)

Другачији поглед на музику понудила је фотографска изложба "Total Experience", београдског фотографа Бојана Васиљевића, која је обухватила колекцију широких кадрова са одабраних наступа одржаних широм регије.

Нове музичке перспективе отворила је и радионица "Гдје свирати у региону?", у склопу које је предавач Драган Вуковић едуковао бројне младе музичаре о приликама за наступање и корацима које је потребно предузети како би их искористили. Музичари су могли да уче и на практичан начин, јер су током сва три дана одржаване радионице удараљки, у сарадњи са инструкторима из омладинског центра "Здраво да сте".

Више стотина посјетилаца испратило дневне садржаје Демофеста (Фото: РТРС)

Филмски програм Демофеста 09 био је посвећен недавно преминулим великанима регионалне музичке сцене, Јадранки Стојаковић и Влади Дивљану, те су емитована два документарна филма посвећена овим рок великанима. Одржана је и пројекција документарца "Слобода или ништа", чија главна тема су Зоран Костић Цане и Небојша Антонијевић Антон, срце и душа култног састава Партибрејкерс.

Разноврсност садржаја и добар одазив посјетилаца говоре у прилог тврдњи организатора да је Демофест много више од музичког фестивала, те да је у питању догађај који промовише културу у цјелини.

Више стотина посјетилаца испратило дневне садржаје Демофеста (Фото: РТРС)

Генерални спонзор деветог Демофеста је Нектар пиво, пријатељ фестивала је и ове године компанија м:тел, док је званични телефон фестивала Xuawei P9, креиран у сарадњи са компанијом Leica.