latinica  ћирилица
26/07/2016 |  17:05 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Дачић: Подгријавање приче о Декларацији о Сребреници је политички цинизам

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је текст Декларације којом је Србија осудила злочин у Сребреници усклађен са БиХ и Турском, те да прича да Србија не жели да се изјасни о томе да ли је то геноцид представља политички цинизам.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Пре више година, у време /Бориса/ Тадића власти, Скупштина Србије донела је Декларацију о осуди злочина у Сребреници. Текст Декларације Тадић је усагласио, тако је нама речено, са тадашњим чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и турским министром спољних послова Ахметом Давутоглуом", рекао је Дачић новинарима послије састанка са министром спољних послова БиХ Игором Црнатком.

Дачић је навео да су у Декларацији пажљиво употријебљени изрази који бране достојанство свих.

"Турска је веома осетљива на употребу речи `геноцид`. Мислите да Србија не трпи притиске да донесе декларацију о Турској и Јерменима. Зашто се о томе данас ћути?", упитао је Дачић и позвао некадашњег предсједника Србије Бориса Тадића и Предсједништво БиХ да објасне да ли је постигнут договор и шта о томе знају.

Дачић је организаторе меморијалног скупа у Поточарима упитао и како им није сметало да на обиљежавање 11. јула својевремено дође Тадић, а сада им смета да дођу представници Србије.

"Тадић је долазио после те декларације. Зашто сада сметају српски државници? Да ли се нешто променило у тексту Декларације?", упитао је Дачић.

Министар спољних послова Србије поручио је да је Србија поносна што је једина, како каже, имала храброст да осуди злочине против другог народа, а да то нису учиниле ни БиХ нити Хрватска.

"Ово су политичке игре. Ми желимо добросуседске односе, да будемо фактор мира, помирења и стабилности, али нико Србију неће понижавати", истакао је Дачић.

Србија данас упућује протестну ноту Хрватској

"Србија ће данас Хрватској упутити протестну ноту због рехабилитације фашизма, злочина против Срба, њиховог покрштавања и инцидената који се у тој држави повећавају против грађана српског порекла", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду, одговарајући на питање да ли је Србија одговорила Хрватској на протестну ноту.

Према његовим ријечима, Хрватска је земља у којој се рехабилитују фашистичке творевине које су постојале и у другим државама, али у којима се, како је рекао, не држе хвалоспјеви као у Хрватској.

"Степинац је био духовник усташког покрета, благосиљао је злочине и усташку државу говорећи да је то божје дјело и дар Хрватима", рекао је Дачић и подвукао да никакви протести то не могу да промијене.

На питање шта ће бити уколико Хрватска не буде жељела да прими протестну ноту, Дачић је рекао да је то само форма и да ће она у сваком случају бити објављена, што је и њена суштина.

"Ми не радимо протестне ноте ради паралеле, већ зато што је ријеч о суштинском питању. Исто као што сам био против рехабилитације неких на територији Србије", рекао је Дачић оцјењујући да је фашизам универзално зло и искључиво је забрањена његова промоција, а да је "усташка НДХ свакако фашистичка творевина".

Извор: Срна/Танјуг