latinica  ћирилица
26/07/2016 |  18:29 ⇒ 27/07/2016 | 11:08 | Аутор: РТРС

Прегласавање и криза власти у ФБиХ (ВИДЕО)

На кризу власти у Федерацији указује и одгађање сједнице Представничког дома федералног парламента. Одгођена је на захтјев Клуба ХДЗ-ХСС, у којем твде да су их коалициони пертнери СДА и СББ прегласали приликом усвајања више закона.
Парламент ФБиХ - Фото: РТРС
Парламент ФБиХФото: РТРС

У СДА тврде да су у ХДЗ-у незадовољи измјенама Закона о играма на срећу. Наредне седмице о свему би требало да разговарају страначка руководства. 

Данас празне клупе у Представничком дому Парламента Федерације. Ипак, коалиција опстаје, кажу у ХДЗ-у. Кажу да су прегласани у случају Нацрта закона о шумама, пољопривредној и органској производњи и премјеру и формирању регистра некретнина у ФБиХ. Сједница неће бити до даљњег. Наредне седмице требало би да се састану страначка руководства.

"Треба сјести и дефинисати која је то позиција, која је то парламентарна већина, па тек потом радити", рекао је данас Јозо Багарић, предсједник Клуба ХДЗ БиХ у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Параламентарна већина је стабилна, тврде у СДА. Ипак, интереси свих нису остварени. Представнички дом федералног парламента, без хрватских посланика усвојио је измјене и допуне Закона о играма на срећу.

"Могуће је да овај поступак ХДЗ има везе са процедуром у Дому народа с обзиром да овај закон тек слиједи да буде разматран у Дому народа" изјавио је Исмет Османовић, предсједник Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламента ФБиХ.

У ХДЗ-у тврде да криза није због измјена Закона о играма на срећу. За разлику од СДА, у СББ-у им вјерују.

"Они експлицитно тврде да се не ради о закону о играма на срећу и ја немам разлог да не вјерујем да је то тако", ријечи су Насира Бегановића, предсједника Клуба посланика СББ у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Опозиционе странке сматрају да је криза у владајућој коалицији инсценирана.

"Овдје се ради о предизборној кампањи пред локалне изборе и видјећете да након локалних избора на првом засједању ће ићи све глатко", каже Џенан Ђонлагић, предсједник Клуба посланика ДФ у Предстаничком дому Парламента ФБиХ.

Претходно, коалициони партнери треба да ријеше несугласице. За данас су били најављени наставци двије прекинуте сједнице и почетак редовне.