latinica  ћирилица
26/07/2016 |  19:52 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

Дуњић: Степинац је идеолог геноцидне политике НДХ

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић изразио је бојазан да ће Хрватска рехабилитовати и злочинца Анту Павелића, након рехабилитације Алојзија Степинца, који је један од идеолога геноцидне и фашистичке политике Независне Државе Хрватске.
Велимир Дуњић - Фото: СРНА
Велимир ДуњићФото: СРНА

"Та геноцидна и фашистичка творевина поставила је себи задатак да трећину Срба побије, другу протјера и остатак Срба покрсти", истакао је Дуњић.

Он је на обиљежавању Дана устанка у БиХ у Другом свјетском рату, које је одржано у Доњој Трнови код Угљевика, рекао да је над српским народом кроз вијекове вршен геноцид.

"Република Српска је гарант опстанка српског народа и морамо дати пуну подршку напорима њеног руководства и институција јер ако не буде Републике Српске, неће бити ни Срба на овим просторима, то нам историја показује", поручио је Дуњић.

Он је рекао да се ничим не могу оправдати покушаји да се српски народ прогласи геноцидним и агресором у земљи гђе је по катастарским подацима био власник 64 одсто територије, а сведен је након посљедњег рата на 49 одсто територије.

Загребачки суд поништио је прошле седмице пресуду Степинцу којом је 1946. године осуђен на 16 година затвора због сарадње с усташким режимом у Независној Држави Хрватској.