latinica  ћирилица
26/07/2016 |  19:55 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Унија студената тражи смјену ректора због лоших резултата уписа

Унија студената Републике Српске затражила је од Сената Универзитета у Источном Сарајеву смјену ректора Радослава Грујића због катастрофално лоших резултата уписа на Универзитет који ће неминовно у будућности "довести до урушавања, а у коначници и гашења" ове образовне установе.
Универзитет у Источном Сарајеву (Фото: palelive.com) -
Универзитет у Источном Сарајеву (Фото: palelive.com)

Из Уније студената Републике Српске посебно апелују да министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић реагује на новонасталу ситуацију и покрене активности ради њеног рјешавања, а посебно у домену заштите јавних универзитета у односу на приватне и доношење нових аката у областима високог образовања.

У саопштењу које је потписао предсједник Уније студената Републике Српске Милан Милишић истиче се да ће Унија студената у наредном периоду предузети низ активности ка преиспитивању одговорности за новонасталу ситуацију.

Студенти позивају чланове академске заједнице да их подрже, посебно оне који су одређеним дијелом и сами одговорни за насталу ситуацију.

Грујић је изјавио Срни да није упознат са овим саопштењем и захтјевом Уније студената, додајући да је много других који су укључени у упис и да је то најмање посао ректора.

"Покажите ми универзитет у Републици Српској који се може похвалити уписом у овом року", истакао је Грујић и запитао да ли његову смјену траже "они студенти који су напустили Сенат који је расправљао о упису".

Он је истакао да студенти не говоре да су ријешена нерјешива питања студентских домова Пале и Фоча који би студентским центрима требало да буду предати наредних дана.

Према његовим ријечима, у четвртак ће бити обављен технички пријем студентског дома у Фочи.