latinica  ћирилица
26/07/2016 |  21:37 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Бодони: До рјешења проблема у БиХ вољом и разговором

Проблеми БиХ могу бити ријешени једино вољом и разговором, поручила је француска амбасадорка у БиХ Клер Бодони која је у Јеврејском културном центру у Бањалуци одржала предавање о ЕУ из перспективе БиХ и проблема с којима се она суочава, као заједница више народа.
Бодони на предавању у Бањалуци - Фото: РТРС
Бодони на предавању у БањалуциФото: РТРС

Слаб одговор на мигрантску кризу, велики фискални проблеми, све чешћи терористички напади који јачају десницу и Брегзит као посљедњи велики талас који је пољуљао европски сан о уједињењу, довели су до тога да је Европска унија као једини пут све мање популарна.

Клер Бодони каже да ЕУ сада пролази кроз тежак период у коме баш и није популарно говорити о њој, али истиче да је она баш због тога данас жељела да прича о Унији чији су проблеми, каже, сасвим нормални за једну такву организацију.

Проблеми с којима се суочава и Европска унија и БиХ могу се, уз вољу, ријешити једино разговором. С намјером да се о проблемима разговара Јеврејски културни центар организовао је ово предавање.

Арие Ливне, предсједник Јеврејске заједнице Бањалука, истиче да овај Центар треба да буде храм слободног говора у коме свако може рећи своје мишљење без предрасуда.

"Надам се да је то био само почетак таквих гостовања и прилика да чујемо различита мишљења о свему томе", додаје Ђорђе Микеш, директор бањалучког Јеврејског културног центра.

Гостовање француске амбасадорке Клер Бодони само је једно у низу бројних која се очекују у Јеврејском културном центру, а у којем ће амбасадори отворено говорити о најактуелнијим проблемима.