latinica  ћирилица
26/07/2016 |  22:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Идентификован један од нападача

Један од двојице нападача, који су убили свештеника у цркви на сјеверу Француске, данас је и званично идентификован као 19-годишњи Адел Кермиш, док је идентификација другог у току.
Адел Кермиш (фото: Twitter @JeremPatriote) -
Адел Кермиш (фото: Twitter @JeremPatriote)

Француски тужилац је изјавио да је Кермиш био познат од раније обавјештајним службама и да је био два пута ухапшен у покушају да оде у Сирију.

Он се налазио у кућном притвору, био је надзором и морао је да носи уређај за елетронско праћење ("наногицу"), навео је тужилац Франсоа Молен.

Уређај би сваког пријеподнева био деактивиран неколико сати сваког како би се он могао слободно кретати, што се и поклапа са временом напада.

Према ријечима тужиоца, Кермиш је био ухапшен у Њемачкој 2015. године када је покушао да се прикључи екстремистима у Сирији користећи личну карту свог брата. Послије два мјесеца ухапшен је у Турској користећи документа свог рођака.

У нападу у цркви у мјесту Сент-Етјен-ди-Рувре, у близини Руана, два мушкарца наоружана ножевима су локалном свештенику пререзали врат, а једну особу повриједили, прије него што их је полиција убила.

Тужилац Молен каже да повријеђено лице више није у критичном стању.

Агенција такозване Исламске државе, Амак, објавила је саопштење у којем се каже да су "војници" те терористичке организације извршили данашњи напад у цркви на сјеверу Француске.