latinica  ћирилица
27/07/2016 |  13:06 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Старосједиоци са Жучи - Одузимају нам земљу која је вијековима била српска

Бошњачком Сарајеву није доста што су у току и послије рата Србе, буквално, истјерали из Федерације БиХ, сводећи их на занемарљив минимум, па сада настављају да им одузимају земљу која је вијековима била српска.
Жуч - поглед на Сарајево - Фото: СРНА
Жуч - поглед на СарајевоФото: СРНА

Најновији случај је локација Жуч, надомак Сарајева, која је вјековна српска земља. Бошњачко Сарајево сада хоће да и ту земљу избрише из катастра и грунта.

У вези са тим је писмено обраћање Срба старосједилаца са Жучи Дому народа Парламентарне скупштине БиХ у коме упозоравају да до данас "нису успјели да остваре загарантована права на одржив повратак, јер им то онемогућавају институције ФБиХ".

У писму Дому народа јасно су навели да су федералне институције узурпирале стечена права Срба старосједилаца са Жучи и недвосмислено учиниле да су им шансе за повратак и располагање имовином сваким даном све мање.

Власти ФБиХ, односно Кантона Сарајево, и поред сталних ургенција, нису показале интерес да се онемогући трећим лицима да нелегално користе српску земљу на Жучи.

"Због личне безбједности нисмо у прилици да упозоримо на нелегално коришћење наших имања, а када то захтијевамо од федералне полиције онда добијемо одговор `да нису у стању да их пронађу`, мада су стада са стотинама оваца стално присутна на Жучи", наводи се у писму Срба са Жучи.

Они истичу да су у току ратног и поратног периода на свим њиховим имањима исјечени шума и воћњаци, уништена сва комунална инфраструктура - путеви, електро и телефонска мрежа, те порушени сви стамбени и помоћни објекти, као и мјесно гробље.

Скупштина Кантона Сарајево донијела је просторни план којим се предвиђа изградња "Историјско-меморијалног комплекса Жуч" на површини од 254 хектара, углавном на српској земљи, а да нико од власника није обавијештен нити консултован о доношењу овог плана, упозоравају старосједиоци са Жучи.

Срби траже од Дома народа да преиспита законитост рада органа ФБиХ код доношења овог просторног плана, сматрајући да су старосједиоци дискримисани код остваривања својих уставних права на повратак, као и нечињењем власти ФБиХ да обезбиједе услове за тако нешто.

Осим писма упућеном Дому народа, Срби са Жучи напомињу да су се писмено обраћали и Скупштини општине Нови Град, Сарајево, градоначелнику Сарајева и Влади кантона Сарајево, али да су у свим случајевима добили негативан одговор или га уопште нису ни добили.

Писмено обраћање Срба старосједилаца (Фото: СРНА)

У намјери да остваре своја права и да имају приступ земљишту на Жучи, Срби су се писмено обратили свим важнијим институцијама БиХ.

Упркос напорима Срба да преко званичних органа заштите своја права и ријеше проблеме, сарајевска општина Нови Град наставила је са кршењем њихових права тако што је у 2015. години планирала да изврши дијелом откуп земљишта.

Смишљено, тенденциозно и на дискриминишући начин прилагођена је општинска одлука о утврђивању накнаде за грађевинско земљиште тако што је у шестој грађевинској зони у коју је сврстана српска земља на Жучи, смањила минималну цијену од 10 КМ за метар квадратни на четири КМ за метар квадратни земљишта.

"Паралено са овом активношћу, па све до данас, 'случајно' се појављују домаћи и страни бизнисмени који упорно и нападно од нас траже откуп наше земље по овако багателној цијени", наведено је у писму.

Пошто је изостала свака разумна помоћ, протјеране српске породице са овог подручја: Живковићи, Пајдаковићи, Бјелаковићи, Главоњићи, Мијатовићи, Старчевићи, Томићи, Сикираши, Владушићи, Салатовићи, Тривковићи, Полуге, Брезари, Антонијевићи, Терзићи, Пајдаковићи...

Затим Шиљевићи, Оџаковићи, Ждрале, Ракићи, Шкобо, Скопљак, Милидраг... власници више од 1.300 хектара земље, биће присиљени да се обрате, ради заштите својих људских и избјегличких права и то због дискриминације на националној основи, надлежним европским институцијама.

Срби траже и одговор од Омбудсмана на питање - да ли надлежна институција у ФБиХ задужена за спровођење законских одредби код усвајања измјена и допуна просторног плана Кантона Сарајево планира да уважи њихове примједбе.

Такође, Срби желе и одговор надлежне институције у ФБиХ која је извршила промјену зоне у којој се налази њихово земљиште - да ли планира њено враћање у првобитно стање како је то дефинисано одлуком Комисије за расељена лица и избјеглице?

У покушају да сачувају своје, старосједиоци са Жучи упутили су писмо предсједницима Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске и Владе Републике Српске - Милораду Додику, Недељку Чубриловићу и Жељки Цвијановић.

Подсјећајући да су сва обраћања надлежним институцијама ФБиХ и заједничким органима БиХ била безуспјешна, они у писму наводе да су се посебно обраћали и најодоговорнијим представницима Срба у заједничким органима БиХ.

"Нажалост, наша последња нада и очекивања су се 'изјаловили', јер је изостала очекивана ,није је уопште било, помоћ српских представника у заједничким органима БиХ, па се због тога сада осјећамо одбачено, понижено, некорисно и депримирано", наведено је у писму институцијама Републике Српске.

Министарство за избјеглице и расељена лица Српске одмах је најавило да ће се писмено обратити Министарству за људска права и избјеглице БиХ и захтијевати да се активно укључи у рјешавање овог проблема.

У одговору је наведено да ће представници Владе Републике Српске, у оквиру својих надлежности и на састанцима које буду имали са представницима ФБиХ и Кантона Сарајево, тражити рјешење овог проблема.