latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:10 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

"Златне руке Поткозарја" - Сачувати традицију од заборава

У оквиру "Љета у Приједору 2016" на малом приједорском тргу отворена је десета привредно-туристичка манифестација "Златне руке Поткозарја".
Приједор - манифестација Златне руке Поткозарја - Фото: РТРС
Приједор - манифестација Златне руке ПоткозарјаФото: РТРС

Сачувати поткозарску традицију од заборава циљ је ове манифестације која поред продајног карактера има и такмичарски. 

Ове године на такмичење се одазвало седам удружења, двије радионице, Привредна комора и 30 појединаца који Приједорчанима нуде разне рукотворине. На 21 штанду изложени су ручни радови – посуђе, накит, слике, разни украси те везени столњаци.

- Нудимо уникатне торбе, ручне радове, декупаж на дрвету, радимо везене пешкире, столњаке.То све израђују дјеца удружења са посебним потребама - каже Весна Берић, предсједница Удружења родитеља дјеце с посебним потребама.

Ова манифестација има продајни и такмичарски карактер, а поред прве три награде, за које је обезбијеђен новац, такмичари ће бити награђени и за најбољи штанд и најљепши експонат. Осим учесника из Приједора, излагачи долазе из Градишке, Дубице и Новог Града.

Очување и његовање културе, традиције те обичаја народа Поткозарја, циљ су ове манифестације коју сваке године посјете многи Приједорчани.

- Ово је изузетна прилика да грађани Приједора, нарочито жене Приједора, покажу шта су то у овој години радиле, шта су створиле али је и прилика да њихов рад буде верификован од свих оних који ових дана буду боравили овдје на тргу - рекао је градоначелник Приједора Марко Павић.

Сви они који желе да посјете "Златне руке Поткозарја", на мали градски трг, могу да дођу до краја седмице када ће најбољима бити уручене награде.