latinica  ћирилица
28/07/2016 |  13:51 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Сарајево: Потписан споразум о додјели 60.000 евра за очување римског мозаика у Скеланима

У Сарајеву је данас потписан споразум о додјели 60.000 евра од њемачке Владе за очување римског мозаика у Скеланима из четвртог вијека.
Потписан споразум о додјели 60.000 евра за очување римског мозаика у Скеланима - Фото: СРНА
Потписан споразум о додјели 60.000 евра за очување римског мозаика у СкеланимаФото: СРНА

Споразум су потписали отправник послова Амбасаде Њемачке у БиХ Кристијан Седат и представник Комисије за очување националних споменика БиХ Мирсад Фочо.

Министарство иностраних послова Њемачке додијелило је средства за израду програма за превентивну конзервацију, редовно одржавање локалитета и наткривање мозаика у складу са важећим стандардима заштите.

Седат је изразио задовољство потписаним споразумом, истичући да је ријеч о малом дијелу археолошког блага римског града Малвесиатума.

Он је напоменуо да Амбасада Њемачке годинама сарађује са Комисијом за очување националних споменика БиХ, наводећи као примјер, између осталог, обнављање улаза у Јеврејско гробље у Сарајеву и реновирање цркве у Возући.

Фочо је изразио задовољство што се данас може објавити почетак радова на превентивној конзервацији мозаика археолошког подручја Скелани и захвалио Влади Њемачке за донације средстава за заштиту културног насљеђа.

"Ријеч је о нашем шестом заједничком пројекту. Надам се да ће средства из овог гранта бити иницијална и омогућити наставак активности на превентивној конзервацији и очувању мозаика, те њихову презентацију за будуће генерације", рекао је Фочо.

Директор Музеја у Скеланима Свјетлана Марковић рекла је да су мозаци откривени 2008. године и да представљају непроцјењиво богаство читавог региона.

"Открили смо 140 метара квадратних мозаика. И већ се назиру сљедећи мозаици, због чега нам треба много средстава за њихову заштиту", додала је Марковићева.

Она је навела да су средства њемачког гранта довољна за надстрешницу која ће покрити археолошка блага која су до сада ископана.

"До сада је улагала само Влада Републике Српске као оснивач Музеја и од њих смо само добијали средства. Имамо три локалитета у Скеланима који имају зону заштите - двије цркве базилике и Муниципиум Малвесиатум, што је огромна површина", рекла је она.

Археолог Ивана Грујић нагласила је да је Муниципиум Малвесиатум, који се налази на територији данашњих Скелана, имао статус града у Римском царству који је добио у првом вријеку нове ере.

"С обзиром на његов положај на обали ријеке Дрине, Малвесиатум је у то доба био царинска зона и сједиште које је имало велики културно-економски значај у римско доба", рекла је она.

Грујићева је нагласила да су римски мозаици у Скеланима репрезентативни јер се налазе у остацима зграде која је била јавног карактера, вјероватно средиште Муниципиума.

"Претпоставља се да је крајем трећег и почетком четвртог вијека Муниципиум Малвесиатум био на врхунцу економског просперитета. Чини се да су крајем трећег вијека дошли мајстори из царских радионица и поставили овај мозаик", рекла је Грујићева.

Она је изразила наду да ће Скелани након археолошких открића заузети репрезентативније мјесто на туристичкој понуди БиХ.