latinica  ћирилица
28/07/2016 |  17:40 | Аутор: РТС

Утицај Гуленових организација на Западном Балкану најизраженији у БиХ и Албанији

Утицај организација наводно повезаних са Фетулахом Гуленом, кога власти у Анкари сматрају одговорним за недавни покушај војног удара, на Западном Балкану најизраженији је у Албанији и БиХ, јавља турска агенција Анадолија. Наводи се да те организације, преко образовних институција, утичу на "друштвена и политичка дешавања".
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

У БиХ тренутно постоји 15 образовних институција блиских Гулену, у Албанији их је 12, у Македонији седам, на Косову дјелује пет таквих организација, док је једна активна у Србији, наводи Анадолија.

Турска агенција набраја да су на Косову активне организације "Гулистан", Фондација за културу и образовање "Атмосфера", као и да у склопу ових организација дјелују предшколске установе, основне и средње школе, те мушки и женски интернати.

У Београду дјелује само једна таква образовна институција - основна школа "Бејза", која је у Новом Саду основала студентски дом и курс за учење језика.

Још раније, представници те школе демантовали су да их финансира Фетулах Гулен, наводећи да са њим дијеле идеолошке погледе.

У Новом Пазару, према писању Анадолије, дјелују удружења "Мост" и "Хоризонт".

Фондација Гулистан, наводно блиска Гулену, у Албанији је основана 1993. године и углавном је усмјерена ка образовању, односно основне и средње школе “Мехмед Акиф” и “Тургат Озал” у Тирани, “Хасан Риза Паша” у Скадру и “Тургат Озал” у Драчу.

Анадолија наводи да ове школе похађају, углавном, дјеца богатих и утицајних људи из свих сфера живота,
тако да је "очигледан начин" на који та организација "покушава да своје људе инфилтрира у све поре друштва".

У Албанији дјелују и високообразовне установе ЕПОКА и Бедир, медресе у Кавасху, Корчи, Берату, Елбасану и Тирани, неколико невладиних организација, наводно блиских Фетулаху Гулену, као и Међународна комора за трговину и развој.

Турска агенција наводи и да "у интересу" Гуленових присталица делују лист “Дрита Исламе” и издавачка кућа Призма. У склопу те организације дјелују четири предшколске установе, по пет основних и средњих школа и један универзитет. Ове установе су лоциране на подручју Сарајева, Бихаћа.