latinica  ћирилица
28/07/2016 |  18:55 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Зашто Јеринић није реаговао на ријеч “геноцид” у званичном документу? (ВИДЕО)

Због нашег извјештавања о томе да није поштовао став РС, која категорично негира квалификацију "геноцид" у Сребреници, РТРС се нашао на мети прозивки замјеника министра одбране Бориса Јеринића.
Борис Јеринић - геноцид - Фото: РТРС
Борис Јеринић - геноцидФото: РТРС

Умјесто демантија - оптужбе. На нашу причу о спорном документу Министарства одбране, гдје су српски представници у овом Министасрству игнорисали став Српске и дали сагласност на Одлуку према којој је страдање Бошњака у Сребреници добило назив „геноцид“, Борис Јеринић за нашу телевизију није желио да говори, али се у другим медијима обрушио на РТРС.

Када смо прије два дана позвали замјеника министра одбране Бориса Јеринића и питали - да ли зна за спорну Одлуку Министарства чији је замјеник, а гдје се помиње ријеч „геноцид“, одговорио је овако: "Не разумијем питање"!

Када смо питање поновили спустио је слушалицу, а након емитованог прилога, одједном се присјетио и оптужио нашу Телевизију да, како каже, лаже народ. Када је нашу причу преузела Радио Телевизија Србије јавио се.

"Нити сам дао сагласност, нити сам потписао спорну одлуку. Министар може донијети одлуку без замјеника, само је пракса у Министарству одбране да се консултују оба замјеника", рекао је Јеринић за РТС, а на питање да ли га је неко консултовао што се тиче те одлуке, кратко је рекао: "Није"!

Ако Јеринић није дао сагласност, због чега је нашој Телевизији рекао да не зна о чему је ријеч? Због чега, онда, није реаговао?

Умјесто тога, каже, да је документ годинама исти, а да српски представници на њега годинама не стављају свој потпис. Немушто скривајући свој непрофесионализам, умјесто Одлуке од 8. јуна ове године, појединим медијима доставио је одлуку од 2011. године, коју је потписао тадашњи министар Селмо Цикотић, а чији је замјеник био Живко Марјанац, из Социјалистичке партије.

Марјанац, увјерава, да одлуку о којој прича Јеринић никад није видио, јер су представници Републике Српске, још 2010. године с тадашњим министром, због одавања почасти припадника Оружаних снага Расиму Делићу, прекинули сваку комуникацију.

"Онда смо ми реаговали, госпођа Душанка и ја. Дошло је до Комисије која је о томе реаговала и посланици СНСД-а, односно скупштинске већине из реда српског народа су тражили његову смјену. И нормално је да то није дошло на дневни ред, јер Бошњаци и Хрвати нису били заинтересовани око тога", каже Марјанац.

Члан комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, каже, да је Јеринић на овакву одлуку морао реаговати. Пита: због чега српски кадрови у власти у Сарајеву сагињу главу? Кога штите? Због чега су лични и страначки интереси важнији од националног?

"Не сједи због тога да би СДС поставио човјека више. Он до сада није изразио никаву побуну. Тамо се дешавају многе ствари које нису у интересу РС", напомиње Душанка Мајкић.

Једна у низу је и прећуткивање приче о пет хеликоптера Оружаних снага БиХ, који се већ дуже , наоружани, налазе у Турској. Шта тамо раде?

"И даше су у Турској. Наоружани. Он то зна. Ја сам то добила другим каналима и морао би да реагује на то", додаје Мајкићева.

И док Јеринић, за РТРС каже да ништа не зна о спорној одлуци, чији је факсимил наша Телевизија објавила прије два дана, Министарство одбране такву врсту документа назива службеним и не доставља нам на званичан упит.

Ако је такав документ службени и медији немају права на њега, да ли је онда Јеринић прекршио правила министарства када је исти документ из 2011. понудио на увид? И оно најважније-зашто је и у одговору Министарства био наведен термин геноцид?