latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:03 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Трошкови НСРС мањи у односу на парламенте БиХ и Федерације (ВИДЕО)

Народна Скупштина Републике Српске има најмање трошкове у односу на парламенте БиХ и Федерације, показали су подаци Главне службе за ревизију Републике Српске.
Парламенти - Фото: РТРС
ПарламентиФото: РТРС

У Народној Скупштини истичу да, осим разлике у платама, посланици у Српској немају ни право на регрес, паушале и плаћени рад у комисијама, на основу којих примања БХ парламентараца износе и до 7 хиљада марака.

Према извјештајима служби за ревизију, спровођење демократије у парламентима, Босну и Херцеговину кошта 30 милиона марака годишње.

Најзначајнија ставка су примања која износе од двије и по хиљаде марака у Скупштини Српске па до 7 хиљада у Представничком дому парламента БиХ.

Укупан буџет бх. парламента био је 15,9 милиона марака, Федерације 13,9 док је Буџет НС РС 10,2 милиона, па у Народној скупштини истичу да они најмање коштају грађане.

- Посланици НСРС немају право на регрес, паушале, комисије, каже Марко Аћић Генерални Секретар парламента Српске.

Посланици Народне скупштине на службена путовања потрошили су 70 хиљада марака, Федерални посланици 120 хиљада, док су пропутовања БХ парламентараца пореске обвезнике коштала више од пола милиона.Посланици бх. парламента зарађују од 4.800 па до 7.000 марка, односно од 15 до 20 просјечних пензија у Српској. На бијели хљеб четрдесетшесторице бх. парламентараца потрошено је милион и стотину хиљада марака.