latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:08 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Уставни суд ће одлучивати о референдуму и попису (ВИДЕО)

Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске није постигла сагласност о објављивању резултата пописа, као ни референдуму, најављеном за 25. септембар.
Заједничка комисија Вијећа народа и НС РС - Фото: РТРС
Заједничка комисија Вијећа народа и НС РСФото: РТРС

Тако ће и Закон о попису и Одлука о одржавању референдума о Дану Републике, епилог добити у Уставном суду Српске.

Бошњаци сматрају да су прегласани по обје тачке, док из Српске поручују да нема прегласавања, које је на сцени само у институцијама БиХ. Бошњаци тврде да су одлуке Парламента Срспке о објављивању пописа и одржавању референдума о Дану Републике политички, а не правни акти.

Потпредсједник Парламента Ненад Стевандић, каже да није било прегласавања, јер су све одлуке донесене седам на према два. Истиче да је на овај начин оспорена могућност клуба Бошњака да наметну своје мишљење и ставове, клубовима Срба, Хрвата и осталих народа, и тако оспоре акте које су сви заједно донијели у Народној скупштини.

Датум обиљежавања Дана Републике и даље је трн у оку Бошњацима -због чега је Заједничка комисија највише и расправљала о овом питању. Ненад Стевандић истиче да није постојала рационална основа за покретање виталног националног интереса Бошњака, већ ирационална нетрпељивост и србофобија према свему што представља српски народ. Одлука о одржавању референдума, другим народима ништа не оспорава, нити намеће - јасан је Стевандић.

"Такође, овом одлуком бранимо демократска начела и европске вриједности насупрот шеријатским начелима наметања и угњетавања једног народа од стране другог. Закључак је да онај ко не поштује и не уважава Републику Српску не треба да тражи од ње да поштује и уважава БиХ", сматра Стевандић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић противи се овоме: "Мислим да су ово два корака уназад што се тиче демократије на овим просторима. Ја сматрам да се Дан Републике Срспке треба тражити у неком датуму који ће бити прихваћен од већине".

А управо та већина је камен спотицања. Бошњаци у Српској оспоровају коришћење исте оне методологије, по којој су дошли до резултата пописа, који су показали да су баш они већински народ у БиХ. Стевандић ово назива најлицемјернијим покушајем да се Србима и Хрватима оспори исто право, да попишу свој народ у дијаспори. Када би то учинили, поручује Стевандић, испало би да у БиХ живи хришћанска већина.

"Могли би без икаквог проблема, по ономе што смо ми сада израчунали, да додђемо до 58 процента становништва, а да Бошњаци падну испод 41 одсто", каже Стевандић.

"Основ правни на који су се предлагачи позвали уопште не стоји и немају ту надлежност. То ћемо ми заиста користити сва правна средства да побијемо", изјавио је предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мујо Хаџиомеровић.

Бошњаци из Српске предмет су инструментализације политичког Сарајева, које их користи када жели конфликт, изјавио је, у Телерингу, предсједник Милорад Додик.

Каже да је у БиХ присутна константна потреба Бошњака да буду једини који доносе одлуке. Када злоупотребљавају институцију Уставног суда БиХ и са страним судијама оспоравају Дан Републике, -то им не смета, а када Срби одлуче да се заштите референдумом -онда се осјећају као жртве, каже Додик.

"Ово није усмјерено против Бошњака. Ово није ни требало да дође на дневни ред, ако је то неко ставио на дневни ред онда су то поставили Бошњаци. Онда је то поставио Бакир Изетбеговић својом апелацијом и двојица судија муслимана који су заједно са странцима који су донијели такву одлуку", рекао је предсједник Српске.

Причу о референдуму не треба минимизирати, наглашава предсједник Српске, додајући да је најјача снага оних закона иза којих стоји воља народа, а иза Дана Републике, на референдуму, 25. септембра стаће народ Српске, поручио је предсједник.