latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:37 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Физичка неактивност кошта свијет 67,5 милијарди долара

Недостатак физичке ативности свјетску економију годишње кошта 67,5 милијарди долара, показала је међународна студија спроведена на милион људи, која је презентована у Лондону
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Да би се смањиио утошак на лијечење болести и надокнаде усљед смањене продуктивности, потребно је ангажовати своје мишиће тек само један сат дневно.

Превише сједења повезано је са повећаним ризиком од срчаних обољења, дијабетесом и канцером, али активности, као што је брзо ходање, умањиће шансу за прерану смрт која се доводи у везу са дневним сједењем дужим од осам и више часова.

Процјењује се да такава врста неактивности изазива више од пет милиона смртних случајева годишње - скоро исто колико и пушење, од чијих посљедица према подацима Светске здравствене организације сваке године умре шест милона људи.

Професор Норвешке школе спорских наука и Универзитета Кембриџ Улф Екелунд, каже да умјерени тренинг од 150 минута недјељно, колико препоручује СЗО, није довољан, а да ни то препоручено вријеме за физичку активност не утроши скоро четвртина одрасле свјетске популације, преноси Ројтерс.

"Не морате се професионално бавити спортом или ићи у теретану, али је потребно да бар један сат потрошите на вјежбање," рекао је Екелунд, препоручујући шетњу од 5,6 километара на сата или вожњу бицикла 16 километара на сат.