latinica  ћирилица
28/07/2016 |  21:33 | Аутор: СРНА

Ђокић: Српска изложена невиђеном притиску

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је у Источном Сарајеву да је Српска данас изложена невиђеном притиску "удруженог подухвата који чине у сарајевској чаршији они на сарајевским сећијама", заједно са међународним представницима.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Он је вечерас рекао да би у Сарајеву жељели да БиХ буде земља доминације једног народа, доминације и права једног политичког мишљења, једног политичког става који ће увијек да буде на првом мјесту - интерес Бошњака муслимана.

"То је покушај да се створи другачија архитектура земље у којој неће и не може бити слободе. Међународна заједница проводи крајње неправедну политику према Републици Српској", упозорио је Ђокић на представљању кандидатске листе СП Источно Ново Сарајево.

Ђокић каже да је Република Српска у овој и у посљедње три године страшно финансијски оштећена од Сарајева.

Он је рекао да на нивоу БиХ брину само о томе како да потроше паре, а не бирну о приходима, док Република Српска и Федерација БиХ брину како да створе новац.

Ђокић је подсјетио да се већ трећу годину компликује питање аранжмана са Међународним монетарним фондом и да се од Република Српске, да би добила новац, тражи да пристане на уцјене – да прихвати механизам координације у којем ће њени представници бити прегласавани у заједничким тијелима, да прихвати рад у заједничким институцијама у којима више неће имати могућност и право да заштити своје интересе онако како их треба штитити.

Он је навео да је БиХ једина земља којој је Русија била спремна да клириншки дуг исплати у новцу захваљујући лобирању Републике Српске, али да је и то спријечено.

"Тај новац не дају ни ФБиХ иако је и њима пријеко потребан, чак и више него Републици Српској само да би доказали да Српска не може финансијски да функционише и да као таква заједница не може ни да опстане", појаснио је Ђокић.

Он каже да се премијер ФБиХ Фадил Новалић у разговорима жалио да је Федерацији БиХ тај новац пријеко потребан, али да не може ништа да учини јер је СДА тако рекла.

Према његовим ријечима, све то садашњи представници Републике Српске у БиХ подржавају, јер хоће да изазову што теже стање у Српској како би показали да је власт лоша и како не зна управљати.

"Они уствари тако кажњавају народ. И није први пут да нас та групација странака или она која је најјача у њој – СДС, најгрубље кажњава зарад својих политичких циљева и интереса", тврди Ђокић.

Према његовом мишљењу, тако понизно и полтронски како се понашају Срби који сада сједе у институцијама БиХ никада послије рата нису се односили представници Републике Српске.

"Ови наши често дају и оно што чак некад од њих и не траже. А све то раде неби ли финансијски исцрпили Републику Српску и довели нас у позицију да молимо за помоћ", нагласио је Ђокић.

Према његовом мишљењу, тако је Бакир Изетбеговић постао кључна личност, а Суд БиХ користи против онога ко му се супротстави.

"Тако се Фахрудин Радончић много кочоперио, супротстављао и борио против СДА, а кад су му рекли да ће три године робовати уколико се не смири, он се смирио", појаснио је Ђокић.