latinica  ћирилица
29/07/2016 |  07:44 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

Брезичани- Одржано вече тамбурице (ФОТО)

У насељу Брезичани код Приједора синоћ је одржано Вече тамбурице, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овог села и храма - Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.
Брезичани код Приједора - Вече тамбурице - Фото: СРНА
Брезичани код Приједора - Вече тамбурицеФото: СРНА

Свечаности испред друштвеног дома у Брезичанима присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је истакао да се нада још већем одзиву тамбураша у наредним годинама.

"Надам се да ће ове тамбуре макар мало одагнати свакодневне бриге и да ће њихове жице дирнути многе у срце, да ће их подсјетити на неке тренутке из младости", рекао је Малешевић.

Вече тамбурице у Брезичанима отворила је начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Љиљана Бабић која је истакла да је градска управа препознала значај оваквог окупљања грађана и да је ова манифестација већ неколико година дио приједорског Културног љета.

"Веома нам је важно да се подсјетимо како се некад светковало о свецима код цркве, а уједно проширујемо и наше културне садржаје из града у мјесне заједнице", каже Бабићева.

Замјеник предсједника Културно-умјетничког друштва "Милан Егић" Оливера Брдар истакла је да светковање о Огњеној Марији приказује традиционалан начин обиљежавања славе храма код Срба.

"Идеја је проистекла из жеље да се омасови традиционално окупљање Срба код храмова јер је то дан када се прославља слава села. Ми смо као културно-умјетничко друштво прије неколико година почели да се прикључујемо организовању програма, а овом вечери тамбурице га проширујемо", рекла је Брдарева.

Она је додала да је у вечерашњем програму учествовало пет тамбурашких оркестара из Козарске Дубице, Градишке и Приједора.

Манифестацији је присуствовала и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Свечаности обиљежавања славе села и цркве биће настављени сутра, када ће у порти цркве Свете Великомученице Марине, након вечерњег богослужења, бити одржан велики црквено-народни збор, уз богат културно-умјетнички програм.

Вече тамбурице организовало је Културно-умјетничко друштво "Милан Егић" из Брезичана.