latinica  ћирилица
29/07/2016 |  07:52 | Аутор: БЕТА

Грчка: Све већи број миграната послије неуспјелог пуча

Долазак миграната на грчка острва који је готово престао послије споразума ЕУ и Турске расте од неуспјелог државног удара у Турској, саопштила је грчка влада.

Послије потписивања споразума ЕУ-Турска 20. марта ове године, на грчка острва је просјечно долазило до 30 миграната дневно, али послије пропалог пуча 15. јула, просјечно стиже по 90 миграната дневно, "што ипак не изазива забринутост", изјавио је за Франс прес извор близак грчкој влади.

Исти извор је додао да тај благи пораст миграције није као прошле године кад је у Грчку из Турске стизало по неколико стотина избјеглица дневно на путу ка Западној Европи.

"Помно пратимо ситуацију и остајемо у приправности... Тај пораст је можда привремен и не треба да изазива панику", додао је тај извор.

Неки стручњаци страхују да би ванредно стање уведено у Турској и чистка у њеној војсци, медијима и државној управи, могли негативно утицати на примјену споразума Анкаре са ЕУ.

Грчки извори навели су да је три дана послије неуспјелог пуча група од седам турских посматрача послата на грчка острва за надгледање споразума, враћена у Турску из "бирократских разлога" и да их нико није замијенио.

Према договору ЕУ-Турска, мигранти који стигну у Грчку враћају се у Турску, ако им је одбијен захтјев за азил. До сада је у Турску враћено мање од 500 миграната. Већина тражи азил у Грчкој да не би били враћени у Турску, а разматрање захтјева за азил друго траје.

Око 57.000 избјеглица блокирано је Грчкој од марта када је почела примјена споразума ЕУ-Турска, од тада их је стигло још 9.200.