latinica  ћирилица
29/07/2016 |  08:25 | Аутор: СРНА

Индонезија: Погубљене четири особе због трговине дрогом

Индонезија је данас погубила четири особе осуђене на смрт због кривичних дјела повезаних са дрогом и саопштила да ће накнадно донијети одлуку о времену погубљења још десет људи.

Смртна казна стријељањем извршена је над једним држављанином Индонезије и тројицом Нигеријаца иза поноћи по локалном ремену у затвору на острву Нуса Камбанган.

Власти су раније саопштиле да ће 14 осуђеника на смрт, углавном странаца, бити погубљено због кривичнних дјела повезаних са дрогом, пренио је АП.

Њихова родбина, организације за заштиту људских права и стране владе апеловали су да Индонезија поштеди животе овим особама. За сада није познато да ли су ти позиви утицали на одлуку власти да не погубе свих 14 осуђеника одједном.

Правници и активисти за заштиту људских права сумњају у легитимност пресуда Нигеријцу Хемфрију Џеферсону, који је провео у затвору више од десет година, потом Индонежанки Мери Утами и Пакистанцу Зулфикару Алију. Џеферсон је погубљен ноћас.

Ово је трећа серија извршења смртних казни од када је на власт изабран предсједник Џоко Видодо 2014. године. Он је у кампањи обећао да ће побољшати стање људских права у Индонезији.

Његова администрација прошле године је погубила 14 људи, углавном странаца, због кривичних дјела повезаних са дрогом. То је изазвало велике протесте у међународној заједници, посебно у Аустралији, чија су два држављанина била међу погубљенима.