latinica  ћирилица
29/07/2016 |  08:55 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Оснивач Амазона трећи по богатству у свијету

Велики профит компаније "Амазон" и раст вриједности њених акција учинили су њеног оснивача Џефа Безоса трећом најбогатијом особом на планети, пише магазин "Форбс".
Амазон - веб сервис (Фото: epa/Mauritz Antin) -
Амазон - веб сервис (Фото: epa/Mauritz Antin)

Безос је власник 18 одсто акција "Амазона", а њихова вриједност јуче је порасла за два процента, па је његово богатство увећано на 65,3 милијарди долара.

Приход "Амазона" порастао је чак за 31 одсто у поређењу са прошлом годином и достигао 30,4 милијарди долара у другом кварталу.

Профит овог гиганта у области електронске трговине износио је 857 милиона долара, док је 2015. године зарадио 92 милиона долара, пренио је Би-Би-Си.
Вриједност акција ове компаније од фебруара је порасла за 50 одсто.

Највећи раст на међународном нивоу биљежи сервис "Амазон прајм", који нуди додатне услуге, укључујући бесплатну испоруку предмета уз плаћање годишње чланарине.

"Амазон" је унаприједио ову услугу увођењем видео-сервиса, чиме је постао конкурент "Нетфликсу". Нису објављени званични подаци о раду овог сервиса, али се процјењује да га само у САД користи 63 милиона људи.

Чланови годишње потроше око 1.200 долара на "Амазону", а они који то нису око 500 долара.

Укупни приходи "Амазона" од интернетских сервиса повећани су за више од 58 одсто у поређењу са прошлом гоидном, а продаја робе у Сјеверној Америци порасла је за десет процената.