latinica  ћирилица
29/07/2016 |  09:24 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Оштри протести због најновијих усташких испада

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је посебно забрињавајуће што хрватске власти ни на који начин нису осудиле најновије испаде усташа у Хрватској и да је изненађујуће што ЕУ, која почива на антифашизму, ћути и не реагује због свега што се посљедњих недјеља дешава у једној од њених чланица.
Срб: Обиљежавање антифашистичког устанка уз контраскуп проусташке странке (Фото: N1) -
Срб: Обиљежавање антифашистичког устанка уз контраскуп проусташке странке (Фото: N1)

Он је за "Вечерње новости" рекао да најављено учешће контроверзног хрватског пјевача Томпсона у обиљежавању "Олује" представља још један "прст у око" Србима у Хрватској и Србији и потврдио да ће због тога бити размотрено упућивање протестне ноте Загребу.

Дачић је поновио да Београд жели добре односе са Загребом, али да је неприхватљиво оно што се посљедњих дана догађа.

Хрватске неоусташе и праваши прекидали су 27. јула обиљежавање дана устанка антифашиста у Хрватској, у Србу, скандирајући "За дом спремни!" и вријеђајући учеснике манифестације. Због усташког дивљања реаговала је полиција која је обезбјеђивала учеснике манифестације.

ПУПОВАЦ: ЋУТАЊЕ ХРВАТСКЕ "НОРМАЛИЗУЈЕ" СВЕ АГРЕСИВНИЈЕ УСТАШТВО

Предсједник Српског демократског вијећа Милорад Пуповац сматра да ћутање Хрватске и надлежних функционера на узикивање усташких парола нормализује такву ситуацију.

Пуповац оцјењује да је то посебно забрињавајуће, те истиче да су се ситуације попут оне у Србу и раније дешавале, али никад таквим интензитетом и степеном агресивности.

Он упозорава да се данас одржава скуп "високог ризика", односно обиљежавање 75 година од страшног страдања Срба у Цркви рођења Пресвете Богородице у Глини.

Пуповац је истакао да додатно неспокојство међу Србима у Хрватској уноси "прослава" акције "Олуја", која је у протеклом периоду обиљежавана уз слање порука које не доносе мир нити побољшавају односе два народа и државе.