latinica  ћирилица
29/07/2016 |  10:26 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Направио Путина од блата

Бањалучанин Стево Селак направио је од глине скулптуру предсједника Руске Федерације Владимира Путина, крај које се сада фотографишу бројни пролазници из града на Врбасу и околине.
Направио Путина од блата - Фото: СРНА
Направио Путина од блатаФото: СРНА

Израда скулптуре од глине или "блата“, како је за Срну рекао самоуки Селак, трајала је осам мјесеци, а фигура се налази у бањалучком насељу Паприковац.

"Само једно уво сам правио више од 50 пута.... За израду Путинове скулптуре потрошио сам 200 килограма глине, добијене бесплатно од бањалучке циглане.
Све се природно сушило, а зна се десити да, када се испече, дође до пуцања", објашњава Селак.

На идеју да прави Путина дошао је, како наводи, "због љубави према Русији".

Направио Путина од блата (Фото: СРНА)

"Откад знам за себе волим све што је руско, а Путина обожавам. Прије мјесец и по дана сам му преко руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова послао своју `Књигу живота - упутство за употребу`, која је преведена на руски.

Путин у суботу /30. јула/ долази у Словенију и пријатељи се већ шале да само ја могу да га доведем у Бањалуку", каже Селак.

Стево у дворишту има још двије скулптуре - извајао је сина Матеја и самог себе.

"Син је `оригиналан`, а неки кажу да сам и ја добро испао. Ипак, Путин је у првом плану“, напомиње Селак.

Овај Бањалучанин планира да идуће године направи и скулптуре својих родитеља, као и великог грчког филозофа Сократа, јер је то један од Селакових надимака.

Стево Селак је у Српској познат и по својим свједочанствима о томе како је преживио три клиничке смрти и два тумора на унутрашњим органима.

У том смислу, он је у у својој "Књизи живота" навео да се смрти не треба плашити, јер је душа вјечна.