latinica  ћирилица
29/07/2016 |  12:38 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Састанак Лукач- Стефановић, договорена заједничка вјежба специјалних јединица

Министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Небојша Стефановић најавили су да ће бити одржана заједничка вјежба специјалних и јединица за подршку ових министарстава с циљем могуће борбе против тероризма.
Драган Лукач и Небојша Стефановић - Фото: СРНА
Драган Лукач и Небојша СтефановићФото: СРНА

Лукач је данас у Бањалуци, након разговора са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем, рекао да је на састанку било ријечи о борби против тероризма, теми актуелној у цијелој Европи и свијету.

"Наша два министарства морају заједно сарађивати на том питању, ту сарадњу унапређујемо и тако да се наше једнице упознају, да заједнички могу одговорити могућностима угрожавања пограничних дјелова Србије или БиХ", додао је Лукач.

Он је изразио наду да на подручју БиХ неће бити прилика као оних које су се дешавале у Куманову, у Македонији.

"С обзиром на то да још имамо велики број параџемата који егзистирају на подручју Федерације БиХ, велики број лица који се враћају са сиријског ратишта, гдје су били укључени у акције и ратна дејства у такозваној `Исламској држави`, од њих можемо да очекујемо терористичке активности, јер је ријеч о људима који имају искуства са терористичким акцијама", нагласио је Лукач.

Према његовим ријечима, зато МУП Српске мора бити спреман да одговори на сваки изазов по питању тероризма.

Лукач је додао да се разговарало и о миграцијама, те навео да су се имигранти задржали на територији Србије и да Српска и БиХ нису имале већих проблема по питању имиграната, иако је о томе било много најава, посебно у прошлој години.

Он је оцијенио да се Србија са тим питањем веома добро носила, да је за сваку похвалу како су Србија и њен МУП изашли на крај са тим великим проблемом и оптерећењем које ни до данас није завршено.

Лукач је додао да МУП Српске има веома добру сарадњу са полицијом Србије и по питањима борбе против огранизованог криминала, трговине људима, оружјем, дрогом, те класичним криминалом који оптерећује сваку земљу.

"Послије оваквих сусрета, наше старјешине, начелници, директори ће имати и своје одређене задатке на унапређењу сарадње", навео је Лукач.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је Срни да ће заједничка вјежба бити одржана током августа, а њен циљ је да се покаже обученост и спремност да се дјелује у сложеним условима и у комплексним задацима спречавања извршења терористичког дејства и неутралисања потенцијалних терориста који би могли извршити та дејства.

Он је додао да ће Србија у вјежби ангажовати специјалне јединице - Специјалну антитерористичку јединицу, Жандармерију и све друге јединице полиције потребне да се демонстрира увјежбаност и спремност.

"Надам се да ћемо до тада успети да добро увежбамо извршење ових задатака, јер то није само показна вежба, већ може бити и реална ситуација и зато је добро да грађани знају да имају полицију која је способна и спремна да изврши такве задатке", нагласио је Стефановић.

Он је истакао да је значајно за сарадњу ова два министарства борба против свих видова тероризма и екстремизма, да се жели да се подијеле искуства са полицијом Српске с циљем спречавања било каквог угрожавања безбједности становника цијеле БиХ, посебно Републике Српске.

"Наш задатак је да покажемо да смо спремни и активни да ангажујемо све људе који су потребни да се спречи деловање терориста, потенцијално извршење терористичких напада и, пре свега, ако се могу заштитити грађани превентивним радом уопште којим би се спречило да на нашу територију дођу лица која се баве тим активностима", рекао је Стефановић.

Говорећи о стању са миграцијама, он је истакао да заједничке јединице војске и полиције Србије на терену већ дају резултат у раду који се првенствено огледа у томе што се повлаче лица која илегално пребацују имигранте.

"Наша порука свима је да први контакт са Србијом не може бити кршење наших закона. Зато желимо све да упутимо на законите процедуре, било процедуре за азиланте или упућивање у прихватилишта за странце ради даље законске процедуре", навео је Стефановић.

Према његовим ријечима, већ дуже вријеме, у континуитету постоји фантастична сарадња два министарства по свим линијама рада.