latinica  ћирилица
30/07/2016 |  13:39 | Аутор: Агенције

Турци упозоравају на могуће нападе на КиМ

Амбасада Турске у Приштини упозорила је Министарство иностраних послова Косова на могућност терористичких напада на турске културне центре на Косову.

У преписци амбасаде Турске и МИП-а, косовске институције се упозоравају да постоји могућност да терористичке организације Фетулаха Гулена изведу напад на Турски културни центар "Yunus Emre" на Косову, јавља Радио Слободна Европа.

У писму које је МИП-у Косова достављено 23. јула, амбасада захтијева од власти Косова да предузму додатне мјере око зграде Турског културног центра "Yunus Emre" у Приштини, Призрену и Пећи у циљу њихове заштите.

Послије неуспјелог државног удара у Турској у циљу доказивања укључености Фетулаха Гулена у организацију државног удара, од земаља Балкана турске власти затражиле су конкретна дјела против организација које је он отворио на Балкану.

Институције безбједности на Косову су овај захтјев оцијениле неоснованим.

Полиција Косова је навела да нема назнака "терористичке активности унутар територије Косова", али је након неуспјелог пуча у Турској повећала мјере безбједности због глобалних пријетњи за терористичким нападима, оцјењујући то као неопходни дио гаранције безбједности грађана Косова.

Турска је одмах послије рата почела да бива присутна на Косову углавном у области образовања. Отварање школа је почело 2003. године и већина су дио невладине организације "Гулистан", покрета на чијем је челу Гулен.

Те школе постоје у Липљану, Призрену и Ђаковици и у близини Приштине у насељу Маригона која је дио општине Грачаница, а дио су школа под називом "Mehmet Akif".