latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:19 ⇒ 17:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Десетине породица изашле из дијела Алепа под опсадом

Десетине породица напустиле су данас источни дио сиријског града Алепа, који је у рукама опозиције и под опсадом владиних снага, прошавши кроз хуманитарни коридор до западног дијела који је под контролом владе, јавља АФП, позивајући се на званичну сиријску новинску агенцију САНА.
Хуманитарна помоћ за Алепо (фото: © AP Photo/ Pavel Golovkin) -
Хуманитарна помоћ за Алепо (фото: © AP Photo/ Pavel Golovkin)

Породице су евакуисане 48 сати након што је Русија саопштила да ће три хуманитарна коридора бити отворена како би се цивилима и борцима који их окружују омогућило да пређу из квартова под опсадом, који у рукама држе побуњеници, до територије која је под контролом сиријске владе.

"Јутрос су десетине породица изашле кроз утврђене коридоре... како би се омогућио излазак грађанима који су под опсадом терористичких група у источним дијеловима града", наводи САНА, додајући да су породице сачекали припадници војске и аутобусима их одвезли до привремених склоништа.

САНА је објавила фотографије на којима се виде десетине људи, већином жена и дјеце, како пролазе поред војника и укрцавају се у аутобусе, а објавила је и снимак на којем, како наводи, становници прелазе из источног у западни дио Алепа.

У међувремену, Сиријска опсерваторија за људска права потврдила је да је извјестан број цивила напустио источни дио града кроз коридор у четврти Салахедин, али није прецизирала колико је тачно људи евакуисано.

Западна половина Алепа је под контролом владе, док је источни дио под контролом побуњеника од средине 2012. године, подсјећа француска агенција.

Страна града која је у рукама побуњеника је под владином опсадом од 7. јула, а опсада је довела до несташице хране и вртоглавог скока цијена у источном дијелу Алепа, пробудивши страхове да би око 250.000 људи, који и даље тамо живе, могли да се нађу на удару хуманитарне кризе.