latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта позвао тужилаштво Србије да иницира суђење Орићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине Србије да започне суђење у одсуству Насеру Орићу и његовим сарадницима због злочина над Србима на подручју средњег Подриња јер није доступан државним органима Србије.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

У интересу је правде, истине и мира да се открију сви злочини против Срба, да се пронађу сви кривци, баш као и да се изврше поштени и непристрасни судски процеси, укључујући ту и судски процес против Насера Орића, навео је Линта у саопштењу.

Он је подсјетио да се према оптужници коју је потврдио Суд БиХ против Насера Орића јасно види да се настоје драстично умањити ратни злочини против Срба.

Према наведеној оптужници Насер Орић се терети за убиство само три српска заробљеника током 1992. године, навео је Линта и додао да Орић неће одговарати по командној одговорности за систематско убијање хиљада Срба у источној Босни.

Предсједник Савеза Срба је истовремено у саопштењу оцијенио да је "срамна и безобразна" одлука Суда БиХ којом је укинуо све мјере забране Орићу.