latinica  ћирилица
30/07/2016 |  17:14 ⇒ 17:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Како изгледа турско "гробље издајника" за пучисте

У предграђу Истанбула, само пар метара од мјеста на којем се гради азил за напуштене животиње, на каменитој парцели без иједног милиметра хлада, турске власти су припремиле "гробље издајника" за одметнуте војнике који су неуспјешно покушали да изведу пуч у Турској 15. јула.
"Гробље издајника" у Истанбулу - Фото: AFP
"Гробље издајника" у ИстанбулуФото: AFP

Турске власти су одлучиле да на том неславном мјесту, које пржи врело јулско сунце, сахране 24 пучиста који нису успјели да са власти свргну предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, преносе француски медији.

Да је ријеч о "гробљу издајника" говори знак са натписом исписаним бијелим словима на црној табли, забоден у гомилу земље.

До сада је само један одметнички војник покопан, без икаквих обиљежја, на овом суморном гробљу - то је капетан Мехмет Карабекир, за кога се сумња да је убио једног турског званичника током пропалог пуча.

Карабекирова породица је, наводно, одбила да га сахрани, а његов гроб се сада препознаје само по малој гомили земље, у чијој близини су ископане још три раке, преноси "Либерасион".

"Тијело су довде довезла амбулантна кола. Неколицина људи га је покопала и то је било све", прича један очевидац за АФП.

Гробље није отворено за јавност, а медији који желе да га посјете морају бити у пратњи обезбјеђења.

Идеја о изградњи специјалног гробља "за издајнике" покренута је на сједници градског вијећа, рекао је медијима градоначелник Истанбула Кадир Топбаш.

"Они који су издали своју земљу никада не треба да почивају у миру, чак ни у гробу", истакао је он.

Гнушање према пучистима изражава и истанбулски таксиста, Јашар, који је дошао на "гробље издајника" и који каже да они и заслужују тај назив.

Директорат за вјерска питања, Дијанет, саопштио је послије неуспјелог пуча да никаква вјерска служба неће бити организована за убијене пучисте и да им никаква молитва неће бити очитана.

"Молитве се читају за опрост мртвима, али људи који су прибјегли онаквим акцијама погазили су законе читаве земље. Они не заслужују молитву за спас душе од стране своје муслиманске браће", наведено је у саопштењу.

Чују се, ипак, и неки гласови који поручују да би свако људско биће требало да буде сахрањено како треба.

Тако, професор теологије у пензији и бивши посланик владајуће Партије правде и развоја Неџип Тајлан сматра да је одлука о изградњи гробља за пучисте донесена у журби и непромишљено.

"Знамо да је друштво повријеђено оним што се догодило, али је издајника увијек било. То није ништа ново и не мислим да је добра идеја направити овакво гробље", рекао је он.

"Гробље издајника" је изазвало критике и на друштвеним мрежама - један твитераш се тако пита да ли ће и кривци за три војна пуча која је Турска доживела од 1960. године бити сахрањени на посебном гробљу.

Прошле године је преминуо генерал Кенан Еврен, који је управљао побједничким војним пучем 1980, али је сахрањен на обичном гробљу.

У петак, дан након што су новинари АФП посјетили гробље, градоначелник Истанбула је, можда као одговор на критике, саопштио да је наложио да се уклони знак са натписом "Гробље издајника".

Та одлука је донесена након што се управа Дијанета забринула да би такав натпис могао да увриједи породице оних који су погинули током пуча, закључује "Либерасион".