latinica  ћирилица
30/07/2016 |  17:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Американци Хрватској донирали пет хеликоптера

На аеродром Земуник у Задру данас је слетио војни транспортни авион Ц-5 Галакси који је допремио првих пет хеликоптера од 16 које Хрватској донирају Сједињене Америчке Државе.
Амерички хеликоптери у Хрватској (фото: МОРХ/T. Brandt) -
Амерички хеликоптери у Хрватској (фото: МОРХ/T. Brandt)

Уз први пет хеликоптера типа "кајова вориорс" ОХ-58 Д, хрватска војска добија и резервне дијелове, као и симулаторе за обуку пилота.

Преоталих 11 хеликоптера у Хрватску ће стићи у наредних годину дана, а првих пет имаће јавну презентацију у првој половини августа.

Ријеч је о лаким извиђачким борбеним хеликоптерима захваљујући којима ће, како наводи "Јутарњи лист", хрватска војска постати доминантна по питању извиђања, борбеног дејловања из ваздуха, увезивању борбених система.

Донирани хеликоптери, који ће бити у саставу Ескадриле хеликоптера 93. ваздушне базе, произведени су у периоду од 2010. до 2012. године, а у оперативну употребу уведени су између 2012. и 2015. године.

Хеликоптери имају стандардни комплет наоружања, оптичко-електронске сензоре и радио комуникацијску и навигацијску опрему, а одабрали су их прошле године службеници хрватског ратног ваздухопловства у САД.

Сви донирани хеликоптери имају између 100 и 600 сати лета. Хрватско министарство одбране ће у сљедеће три године за трошкове превоза ПДВ-а, обуке и остале трошкове платити 96 милиона куна.