latinica  ћирилица
30/07/2016 |  19:47 | Аутор: Б92

Ердоган: Није нам пријатељ онај ко брине о пучистима

Након пропалог покушаја пуча, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган једино је поручио ЕУ и САД “да гледају своја посла“, пише “Скај њуз“.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: epa/Sedat Suna) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: epa/Sedat Suna)

Од покушаја пуча ухапшен је велики број цивила, војника, правосудних органа, наставника, а затворене су стотине школа, штампаних листова и ТВ станица.

Реџеп Тајип Ердоган поручио је да ће предузети све неопходне мјере “у границама закона“ како би се Турска изборила са онима који су припремали завјеру.

Међутим, Ердоган је такође навео и да ће одбацити оптужбе против стотине појединаца који су га наводно увриједили као израз добре воље.

Раније ове године, званичници су саопштили да је покренут поступак против више од 2.000 људи због вријеђања предсједника.

“Кажу да су забринути. Гледајте своја посла. Погледајте своја дјела“, поручио је Ердоган Западу након покушаја пуча.

Он се пожалио и да ниједан званичник са Запада није посјетио Турску након догађаја 15. јула.

“Баш нико није дошао да пружи утјеху, ни из ЕУ, нити са Запада. И одна кажу Ердоган је љут. Те државе или лидери који нису забринути због турске демократије, живота људи, будућности, а забринути су за животе пучиста не могу да буду наши пријатељи“, додао је турски предсједник.

Ердоган је критиковао САД, тврдећи да нису довољно чврсто стале против покушаја пуча у којем је убијено више од 200 људи.

Од 15. јула ухапшено је више од 18.000 људи, а 3.500 људи је потом ослобођено.

Постоје наводи и да су они коју су ухапшени у притвору и мучени, а комесар ЕУ Јоханес Хан навео је да жели чињенице о томе на који начин су ти људи третирани у притвору.

“Ако постоји и најмања сумња да је тај третман био неприкладан, биће посљедица“, рекао је Хан за њемачке медије.

Више од 66.000 људи из цивилног сектора је суспендовано због наводне умијешаности у покушај пуча за који је “главноосумњичени“ Фетулах Гулен, који се налази у САД.