latinica  ћирилица
30/07/2016 |  21:01 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Националне мањине: Фестивал "Мала Европа" у Прњавору

Наступ фолклорних ансамбала удружења Чеха, Пољака и Украјинаца и промоција традиционалних кухиња националних мањина које живе на подручју општине Прњавор обиљежили су вечерашњи фестивал националних мањина "Мала Европа".
Фестивал "Мала Европа" - Фото: СРНА
Фестивал "Мала Европа"Фото: СРНА

Начелник општине Прњавор Синиша Гатарић каже да сви који су се вечерас нашли на градском тргу имали прилику да уживају у шароликости и љепоти, у манифестацији културе, младости, различитости које спајају разне народе.

"Ово је начин да представимо нешто по чему се Прњавор разликује од других средина, а то је велики број народа који у заједништву живе више од 120 година", рекао је Гатарић.

Један од гостију фестивала био је и амбасадор Украјине у БиХ Александар Левченко који је рекао да је разноликост народа богатство не само Прњавора, већ и Републике Српске и БиХ.

"Драго ми је да је ова општина препознала вриједност националних мањина и култура који припадају европским земљама. Овај потенцијал можемо материјализовати контактима са матичним земљама не само у културном, већ и у економском и привредном смислу", каже Левченко.

Предсједник Украјинског културно-умјетничког друштва "Тарас Шевченко" из Прњавора Штефица Бороденко истакла је да ово друштво на фестивалу учествује свих седам година од како постоји манифестација.

"Вечерас смо представили наше традиционалне игре, пјесме и кухињу, слике, вез и остале експонате који се односе на украјинску културу", прецизирала је Бороденко.

Према њеним ријечима, украјинске игре изискују добру физичку припремљеност и специфичне су због своје живости, а главни кулинарски специјалитети су боршч, штрудла са маком и орасима, и пироге.

"Вечерас смо за посјетиоце направили око 700 пирога, које кухамо на лицу мјеста", каже Бороденко.

Након културно-умјетничког програма, забава је настављена уз музику и плес, те дегустацију кулинарских специјалитета.

Начелник општине је покровитељ ове манифестације, која се одржава седму годину.