latinica  ћирилица
30/07/2016 |  21:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Нико неће понижавати Србију

Србија не шаље протестне ноте реда ради, већ због конкретних инцидената или изјава и антицивилизацијских поступака Хрватске, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: blic.rs
Ивица ДачићФото: blic.rs

Он је за регионалну тв Н1 истакао да Србија жели да се ситуација у региону стабилизује, али да "нико неће понижавати Србију".

Када је у питању формирање Владе Србије и дилема да ли ће Социјалистичка партија Србије бити њен дио, Дачић каже да је то тема за мандатара.

"Ми смо разговарали о томе на почетку и послије тога више није било разговора. Нисмо разговарали о ресорима, а и оно што знам сигурно вам не бих рекао", закључио је лидер СПС.

Дачић објашњава да је Албанији и Хрватској послато више нота због различитих инцидената, којих каже да је било око 30.

Према његовим ријечима, слање нота није ништа посебно, већ редован начин комуникације у дипломатији, а да их је добијала и Србија.

"Свака земља која држи до себе ће упутити протестну ноту. Сличне ствари су биле и када су се дешавале код нас. Када је била запаљена хрватска застава, била је упућена нота Србији", наводи Дачић и додаје да је и САД послала протестну ноту послије говора Војислава Шешеља у Скупштини Србије.

На констатацију да БиХ није протестовала нотом на паљење своје заставе у Србији, Дачић каже да то зависи од државе до државе.

Објашњава да је ситуација са Хрватском другачија, јер се не ради о инцидентима "од јуче или прекјуче", већ о "антицивилизацијским поступцима".

"Имамо у континуитету дио владајуће гарнитуре која говори језиком који доводи до рехабилитације усташке НДХ. Биће прослава обиљежавања Олује и Томпсон ће бити у Книну и викаће 'за дом спремни'. Да ли је могуће у Њемачкој неко да виче 'Зиг хајл'. Имате Степинца који је говорио да је НДХ божји дар и остварење сна, имате да се школама даје име по Милану Будаку", казао је министар спољних послова Србије.

Према његовим ријечима, ти проблеми треба да се ријеше у билатералним односима, али како каже - не вриједи.

"Премијер Александар Вучић и предсједница Хрватске потписали су декларацију, али хрватска влада има политику чији је циљ заоштравање односа у региону", каже Дачић.

Он додаје да је присуствовао многим састанцима Александра Вучића са страним званичницима у којима се инсистирало да Србија ради на бољим односима у региону.

"Очито је да постоји тенденција дестабилизације у региону, мислим да се то мора прекинути", рекао је Дачић, додајући да Србија жели да се ситуација у региону стабилизује, али да "нико неће понижавати Србију".