latinica  ћирилица
31/07/2016 |  09:09 | Аутор: klix.ba

Електронске цигарете емитују токсична испарења

Електронске цигарете емитују токсична испарења, а на количину и штетност тих испарења утичу фактори као што су температура, тип и старост уређаја.
Електронске цигарете (Фото: Thinkstock) -
Електронске цигарете (Фото: Thinkstock)

То су резултати најновије студије спроведене у лабораторији "Лоренс Беркли" у Калифорнији, која пружа важне податке за све оне који сматрају да су електронске цигарете безбедне за употребу.

Студија је објављена 27. јула у магазину "Environmental Science & Technology".

"Заговарачи електронских цигарета наводе да је емисија ових токсичних испарења много мања него код обичних цигарета, па тврде да је много боље користити управо електронске цигарете", каже учесник студије, Хуго Дестаиљатс.

"Рекао бих да је то истина која важи за одређене кориснике, на примjер, дугогодишње пушаче који не могу да престану да пуше, па бирају мање зло. Али, обичне цигарете су изузетно нездраве, док су електронске цигарете 'само' нездраве, а ни у ком случају сигурне и безбjедне", објаснио је.

Лабораторијска тестирања показала су да пропилен гликол и глицерин, два састојка која се налазе у већини течности за електонске цигарете, у комбинацији са топлотом узрокују емисију токсичних хемикалија као што су акролеин, ацеталдехид, и формалдехид. Све три иритирају респираторни систем и канцерогене су.

Истраживачи су дошли до сазнања и да се количина штетних хемикалија у електронским цигаретама повећава након првог повученог "дима", како уређај постаје загрiјанији, а повећава се и са сваким новим коришћењем електронске цигарете.

Од 8. августа америчка администрација за храну и лијекове ће регулисати нове прописе у вези са електронским цигаретама, али и обичних цигаретама, воденим лулама, никотин геловима и сличним производима.