latinica  ћирилица
31/07/2016 |  10:19 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Ћеранић: МУП ствара непробојан штит за Српску

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да безбједносне пријетње које су се надвиле над Републиком Српском нису мале, али да је штит који гради републичко Министарство унутрашњих послова /МУП/ све чвршћи и шири, те да ће након окончане обуке по основу договорене сарадње са више свјетских центара, постати непробојан.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС


Ћеранић је истакао да је договор министара унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драгана Лукача и Небојше Стефановића о заједничкој вјежби специјалних јединица током августа најбољи одговор на паљење застава Србије и све безбједносне импликације које емитују параџемати у БиХ и пристигли повратници са сиријског ратишта.

Он је подсјетио да је циљ вјежбе да се покаже обученост и спремност за дјеловање у сложеним условима и комплексним околностима извршења терористичког дејства, и неутралисања оних који би се на та дејства могли одлучити.

Ћеранић наводи да током августа специјалци Српске одлазе на обуку у Москву, а истовремено би у Бањалуку из Израела требало да стигну инструктори од којих цијели свијет настоји да научи како се треба носити са терористичком пријетњом.

"И док МУП Српске даје максимум у сагледавању опасности које Српској потенцијално пријете и придаје велику важност превентивним мјерама које те опасности треба да осујете, у Сарајеву је по трећи пут скинут са дневног реда сједнице Савјета министара приједлог министра безбједности БиХ Драгана Мектића о конституисању новог тијела које би се, с њим на челу, бавило тероризмом", навео је Ћеранић у ауторском тексту за портал "Полиграф".

Он је нагласио да Мектић због сарадње против тероризма није ишао ни у Београд, ни у Москву, ни у Тел Авив, већ у Саудијску Арабију, која слови за главног спонзора и извозника тероризма.

Ћеранић подсјећа на сусрет Мектића и министра унутрашњих послова и првог потпредсједника Владе Саудијске Арабије, престолонасљедника Мухамада бин Наyеф бин Абдулазиз ал Сауда, одржаном у Ријаду средином маја.

Он оцјењује да ће сљедећи Мектићев подухват, вјероватно, бити одлазак у Катар, а да није искључена ни посјета Раки, пријестоници такозване "Исламске државе".

"Дефинитивно Мектића и пратеће вокале из скупштинских клупа који му дају подршку, више не треба узимати за озбиљно", сматра Ћеранић.