latinica  ћирилица
01/08/2016 |  09:35 ⇒ 10:55 | Аутор: РТС

Нова мода: Курс пливања за бебе

Широм Сједињених Америчких Држава и Велике Британије све је више родитеља који на курсеве пливања уписују бебе млађе од годину дана које нису проходале.
Нова мода: Курс пливања за бебе - Фото: РТС
Нова мода: Курс пливања за бебеФото: РТС

Научно је доказано да се бебе рађају са урођеним рефлексима за пливање и роњење. Научници су спровели истраживање у којем је учествовала 21 беба, узраста од четири до дванаест месеци.

Ниједна од њих није прогутала воду нити се загрцнула када су је заронили у воду.

Интересантно је и да ниједна беба није била уплашена од сљедећег „зарањања“. Напротив, изгледало је као да их то чини радосним.

Родитељима који размишљају о курсу пливања за бебе упућени поручују да је малим полазницима током часа неопходна посебна пелена како не би дошло до непријатних ситуација у води, затим пешкир, простиркa за пресвлачење и, будући да мини-пливачи огладне од активности у води, понесите оброк или ужину на које је дијете навикло.

Такође, омиљене играчке погодне за играње у води допринеће ужитку.

Стручњаци подсјећају да бебе губе топлоту брже од одраслих и да је због тога потребно водити рачуна о температури воде, али и да уколико дијете без обзира на то што је вода довољно топла почне да дрхти треба га изнети из базена.

Хлор може да иритира њежну бебину кожу па се родитељима савјетује да уколико примијете реакцију одмах прекину боравак у хлорисаној води. Такође, немојте ни кретати на базен уколико је код дјетета присутан проблем са кожом, поручују педијатри.