latinica  ћирилица
03/08/2016 |  15:24 | Аутор: СРНА

Сребреница: Почео програм здравствене заштите Рома

Удружење "Ромска суза" из Сребренице почело је да реализује тромјесечни пројекат "Унапређење здравственог стања ромских породица кроз превентивне и специфичне програме", који финансира Фонд Отворено друштво БиХ.
Јасмина Хакић - Фото: СРНА
Јасмина ХакићФото: СРНА

Менаџер Удружења Јасмина Хакић рекла је да је циљ програма да се за 25 до 30 одсто смањи морталитет, уз услов да се на љекарске прегледе и едукативне сесије одазове 70 одсто позваних жена из 25 ромских породица или 80 Рома из братуначке и сребреничке општине које обухвата "Ромска суза".

"Желимо подићи свијест о значају здравствене превенције и створити услове за редовне здравствене прегледе Рома", рекла је Хакићева.

Она је истакла да је циљ да се за 20 одсто смањи број обољења грлића материце код Ромкиња у ове двије општине захваљујући редовним превентивним прегледима.

"Стручни волонтери радиће на терену са ромским породицама, прикупљати податке о здравственом стању припадника ромских заједница у овим општинама, дистрибуисати промотивни материјал и информисати ромско становништво о свим негативним утицајима који доводе до смртности због нередовних и неблаговремених љекарских прегледа и коришћења терапија", појаснила је Хакићева.

Она је додала да ће након рада на терену и анализе прикупљених података бити организован округли сто на коме ће бити представљен Програм здравствене заштите Рома за наредни период.

Реализацију овог пројекта подржали су и општина Сребреница и канцеларија ОЕБС-а у овом мјесту.