latinica  ћирилица
03/08/2016 |  20:00 | Аутор: ТАНЈУГ

"Pokemon Go" мијења живот аутистичне дјеце

Игрица за паметне телефоне, "Pokemon Go", промијенила је живот многобројне усамљене дјеце, посебно оне која болују од аутизма и код њих је изазвала пробој социјалне баријере, тврде стручњаци.
Покемон - Фото: РТРС
ПокемонФото: РТРС

Седамнаестогодишњи Адам је један од њих и претходних пет година је радије остајао у кући и играо игрице на компјутеру.

Са доласком Покемона стари начин забаве замијенио је шетњом по улицама ловећи мала виртуелна створења, што га је нешто касније охрабрило да се све више креће међу људе, да више разговара и да се игра са својим кучетом, преноси ББЦ.

Сматра се да је ова игра, која представља мјешавину реалног и виртуелног свијета, помогла дјеци која пате од ове болести, да се опуштено крећу у јавности, стекну самопоуздање и квалитетнији живот.

Адамова мајка Џан Бракворт, изјавила је да је ова игрица помогла њеном сину да изађе из куће, поврати самопоуздање и некадашње понашање, и додала: "Осјећам како ми се већи дио мог сина вратио".

Она је навела да је Адам у почетку помало излазио, па је добио жељу да иде на факултет, а да сада жели да излази свако вече.

Иначе, овај дјечак је анксиозан већ неколико година. Међутим, од када је инсталирао Покемон игрицу на свом телефону, све више се примјећивала разлика у његовом понашању, а вјерује се да ће ових промјена на боље бити све више.