latinica  ћирилица
04/08/2016 |  11:34 ⇒ 11:43 | Аутор: РТС

У Виминацијуму откривене златне и сребрне магијске плочице

Археолози су на локалитету Виминацијум пронашли значајне, јединствене плочице од златног и сребрног лима, исписане магијским симболима, које потичу из четвртог вијека нове ере.
Плочице пронађене на простору Виминацијум - Фото: РТС
Плочице пронађене на простору ВиминацијумФото: РТС

Директор археолошког института и вођа истраживања, Миомир Кораћ, агенцији Бета је објаснио да је до сада на територији римског царства откривено око 1.500 плочица, али су у највећем броју случајева начињене од олова, због магијских својстава тог метала, док су златне плочице изузетно ријетке.

Ријеч је о медију којим су се одређене особе обраћале натприродним силама или радије божанствима или демонима са различитим молбама. Најчешће су у питању клетве или враџбине везивања, какве су на примјер и љубавне чини“, истиче Кораћ.

Према његовим ријечима, јединственост двије откривене плочице је у томе што је на једној текст у потпуности састављен од различитих симбола, а на другој је старогрчки алфабет, али непознати језик, што је крајње неуобичајено.

„Пракса је била да се напише текст на старогрчком или латинском који објашњава шта се тражи од оностраних сила, уз евентуално додат текст начињен од ријечи познатих као 'voces mysticae', што је био језик разумљив демонима. На крају, додавани су симболи називани 'charakteres' који су позивали различите силе“, открива Кораћ.

Вјерује се да је ријеч о прастарим астролошким знацима, од којих сваки представља одређену планетарну или космичку силу, док код хришћана означавају анђеле и друге натприродне силе.

„'Defihiones' су најчешће полагани у ријеке, мора, земљу, бунаре али и гробове прерано или насилно умрлих, да би се осигурало да ће захтев стићи до оних којима је упућен. У том контексту ће налази физичких антрополога, који ће утврдити пол и узраст покојника, бити још интересантнији“, наводи Кораћ.

Кораћ предводи археолошки тим од 25 истраживача, 13 младих доктора наука и 12 младих доктораната, а ново откриће забиљежено је у кругу термоелектране Дрмно.