latinica  ћирилица
08/08/2016 |  19:07 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Финац због љубави примио православље и преселио у Омарску (ВИДЕО)

Омарска код Приједора постала је дом Финцу Јарију, који је због љубави примио православну вјеру и постао Јероним. У ово приједорско село преселио је због супруге Радмиле, поријеклом из Омарске.
Радмила и Јари - Фото: РТРС
Радмила и ЈариФото: РТРС

Поносан је јер је српски зет, заволио је српске обичаје, а највише је одушевљен природом и домаћом народном музиком. 

У Финској је Јари, а у Омарској код Приједора Јероним. Љубав га довела под Козару гдје се прије три деценије заљубио у Радмилу.

Прије три деценије радили су заједно у Шведској, а због ње је примио православну вјеру и купио имање у њеном родном селу. Након што су отишли у пензију, одлучили су да живот наставе управо у Омарској. Ту су пронашли свој мир, а обоје су заљубљеници у природу.

"Козара је добра, тамо је фино, мало шетање и то, берем мало гљиве и то ја волим", каже Јероним Пананен.

Његова супруга Радмила додаје: "Долазили смо доста година и доста година долазимо и путеви нас са свих страна доводе овдје. Свуда прођи дођи, али увијек некако у ту Омарску волимо да дођемо. Не тражимо пуно од живота, нама је овдје лијепо и људима је овдје лијепо, само људи не знају да цијене то".

Јеронима су у Радмилином родном крају људи одушевили гостопримством, а освојила га је и домаћа народна музика.

"Овдје има све што ја требам. Вријеме и пријатељи",говори Јероним, док његова супруга додаје: "И Козару". Јероним наставља: "И природу и дружење. Има и збор".

Током три деценије брака добили су два сина. У Омарској желе да остаре, јер, кажу, за њих је то најљепше мјесто на свијету.