latinica  ћирилица
13/08/2016 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден Порошенку: Избјећи ескалирање напетости са Русијом

Амерички потпредсједник Џозеф Бајден разговарао је телефоном с украјинским предсједником Петром Порошенком од којег је затражио да учини све што је у његовој моћи како би избјегао ескалирање напетости са Русијом, саопштила је Бијела кућа.
Петро Порошенкo и Џозеф Бајден - Фото: АП
Петро Порошенкo и Џозеф БајденФото: АП

"Бајден је нагласио да су САД затражиле од руске стране да уради исто", наведено је у саопштењу које је пренио Ројтерс.

Британска агенција подсјећа да је руски предсједник Владимир Путин оптужио Украјину да покушава да испровоцира сукоб око Крима.

Висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ Федерика Могерини раније данас је поновила подршку Уније Украјини и затражила од Кијева и Москве да избјегавају било какве акције због којих би напетости могле додатно да ескалирају.

Како је јавио АФП, Могеринијева је навела да је телефоном звала украјинског министра спољних послова Павла Климкина како би дискутовали о ситуацији, у тренутку када је Кијев оптужио Русију да подстиче немире на истоку Украјине и око Крима.

"Европска унија осуђује и не признаје илегално припајање Крима.Ми настављамо са непоколебљивом подршком територијалном интегритету и суверенитету Украјине. Било какве акције које би могле да воде даљој ескалацији сукоба морају да избјагавају све стране - мирно рјешење сукоба је једино могуће рјешење", навела је Могеринијева у саопштењу.

Она је казала да ће ЕУ наставити да прати ситуацију и да ће званичници држава чланица у сриједу расправљати о најнивијим дешавањима.

АФП подсјећа да је Русија почетком ове недјеље тврдила да је спречила терористичке нападе на Криму које су спремали украјински војни обавјештајци и одбила оружане нападе, што је Кијев негирао.