latinica  ћирилица
13/08/2016 |  09:22 | Аутор: СРНА

Караџићева одбрана договорила стратегију за жалбу

Правни тим одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића договорио је главну стратегију жалбе на првостену пресуду Хашког трибунала, а упркос свим потешкоћама у раду, међу члановима тима влада оптимизам, изјавио је члан тима одбране Горан Петронијевић.

"Ми смо оптимисти. Има много добрих тачака где можемо да ударимо, које су пољуљане дебело, а посебно где је, на неки начин, изведена одговорност Караџића, посредним закључивањем без икаквих доказа. Тако да мислимо да то неће остати без резултата, али наравно предстоји мукотрпан, озбиљан, велики рад", рекао је Петронијевић.

Према његовој процјени, узевши у обзир рокове, суд би тек почетком љета или јесени 2017. године могао почети да се бави овим предметом.

"Фактички смо стратешки заокружили 90 одсто жалбе, договорили ко ће који део да ради, јер то је огроман посао и не можемо сви радити све, као и на који начин ћемо касније Питер Робинсон и ја направити коначну верзију жалбе", рекао је Петронијевић по повратку из Хашког трибунала гдје је правни тим, укључујући и Караџића, разговарао о концепту жалбе.

Петронијевић је навео да је правни тим одбране договорио на шта ће се фокусирати у жалби јер је у читавој фази првостепеног поступка одбрана утрошила 90 одсто времена на "базу злочина", односно "нападала" сваки догађај описан у оптужници, а свега 10 одсто времена бавила се самим Караџићем.

"Тек сада у жалбеном поступку ћемо се на прави начин бавити одговорношћу Караџића. Осам година смо бранили Републику Српску, сад морамо мало и Караџића", каже Петронијевић.

Он је указао да одбрана има проблема са Трибуналом, како у вези са одобравањем средстава, тако и са бројем страница жалбе, за коју је предложено да буде дуга свега 60 страна, што је недовољно за пресуду од 2.600 страница.

Петронијевић истиче да новац који Хаг одобрава одбрани, уствари, представља само дјелић онога колико би требало да издвоји, да би могло да се говори о равноправности одбране и хашких тужилаца који су, како је истакао, увијек имали неограничена средства, бројне људе и ресурсе, а одбрана све ограничено и умањено.

Петронијевић је прецизирао да рок за подношење жалбе од укупно 135 дана /провобитно одобрених 75 и додатних 60 по одобрењу суда/ почиње да тече од 22. јула, када је истекао рок за најаву жалбе.

"После следи одговор тужилаштва на нашу жалбу, затим одговор одбране на жалбу тужилаштва, па иде реплика - одговор на одговор, па се тек онда стичу услови да суд почне да разматра све те акте, жалбе и друго", рекао је Петронијевић.

У првој половини децембра, како је навео Петронијевић, предају се жалбе одбране и тужилаштва, а затим одбрана одговара на жалбу тужиоца, па тужилац добија рок за одговор на жалбу одбране, а затим слиједи "одговор на одговор".

"Све то кад се заједно добије на суду, размени, онда суд често зна да закаже једну врсту процесне седнице, која није седница по жалби већ се усмено допуњују и разјашњавају неке ствари које су се међусобно поменуле у жалбама или одговорима на жалбе. Тек после тога суд седа и почиње да ради на жалбама и кад дође до степена да то све савлада, онда у догледном року заказује другостепено суђење", каже Петронијевић.

Он сматра да у овом случају не треба очекивати да ће другостепено суђење трајати мање од три до пет дана, након чега слиједи период разматрања и доношења другостепене одлуке.

Све то заједно, према процјени Петронијевића, не може трајати мање од двије и по до три године од марта ове године када је изречена првостепена пресуда.