latinica  ћирилица
15/08/2016 |  20:09 | Аутор: СРНА

Ђокић: Влада одлучна за улагања у Гацко

Влада Републике Српске одлучна је да и у наредном периоду улаже у општину Гацко како би се ова локална заједница брже развијала у области енергетике, сектору гдје има највише потенцијала, поручио је данас у Гацку министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Као један од битних пројеката на подручју ове општине Ђокић је навео изградњу нове термоелектране, уз који ће се развијати и нова предузећа и нове бројне услуге, што ће бити прекретница у животу Херцеговине.

"Зато смо потписали два оквирна споразума са двије кинеске компаније и увјерен сам да ћемо са једном од њих или можда у кооперацији са обје, зависно од модела који ћемо узети, изградити нову термоелектрану инсталисане снаге око 300 мегавата", рекао је Ђокић.

Истичући да то није предизборна прича, већ пројекат на коме се ради и који мора бити реализован, Ђокић је нагласио да је Влада Републике Српске "тако одлучила и ставила тачку".

"Иза овог пројекта стоје институције Републике Српске и ми ћемо се снажно организовати у наредним мјесецима да се почне са припремама /пројекта/. Увјерен сам да Република Српска има потенцијал да изнесе овако сложен и озбиљан пројекат", рекао је Ђокић, поручујући да ће Гацко и даље да буде центар који ће производити нову енергију.

Он је рекао да је могуће да овај пројекат буде завршен за четири године, подсјећајући да је Термоелектрана Станари изграђена за скоро три године и да је чињеница да сада ради, иако су неки мислили да је то немогућ пројекат.

Ђокић је навео да се активно ради и на реализацији пројекта ХЕ Дабар, наглашавајући да ће активности бити још интензивније, као и оне на ширењу и развијању идеје "Дубровник 2" и других хидроенергетских пројеката у Херцеговини.

"Власт не прича о томе шта треба, него конкретно ради и реализује оно што је зацртала. То је наша политика", каже Ђокић.