latinica  ћирилица
17/08/2016 |  07:40 ⇒ 18/08/2016 | 10:05 | Аутор: РТРС

Усаглашен механизам координације (ФОТО/ВИДЕО)

Након трогодишњих тракавица и безбројних састанака, али и тајних усвајања – у БиХ коначно је усаглашен механизам координације.
Сарајево - Састанак о механизму кооординације - Фото: РТРС
Сарајево - Састанак о механизму кооординацијеФото: РТРС

На данашњем састанку предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и ентитетских премијера Жељке Цвијановић и Фадила Новалића, одржаном у Сарајеву финализован је текст механизма координације што је један од кључних услова да би апликација БиХ за чланство у ЕУ била кредибилна.

Након данашње финализације, током сљедеће седмице требало би да дође до усвајања на ентитетским владама и на Савјету министара. Уз подсјећање да је механизам координације, уз питање Сејдић-Финци, био један од кључних услова из бриселске мапе пута за БиХ, премијерка Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да договорено рјешење може да функционише и да је у интересу Републике Српске.

Истовремено, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић истакао је како је усаглашени текст коначни и заједнички продукт свих нивоа власти у БиХ и да је побиједила европска перспектива.

Након бројних интервенција и дужег усаглашавања, интегрални текст механизма координације коначно је добио зелено свјетло на неуобичајено кратком састанку представника ентитетских и бх. власти.

- Мислим да смо добро то саставили и увели представнике власти на мјеста на којима се морају налазити у оквиру таквих заједничких тијела. Морамо то разјаснити још једном - ријеч је о заједничким тијелима, није ријеч ни о каквим новим институцијама, ријеч је о интеракцији различитих нивоа власти у складу са уставом и ријеч је о томе да дођете до једногласности, односно до једног става на унутрашњем плану да бисте могли да комуницирате према ЕУ, што јесте захтјев ЕУ - рекла је Цвијановићева.

О усаглашеном механизму координације Влада Српске изјасниће се највјероватније сљедећи четвртак, након чега ће бити упућен у Народну скупштину. Цвијановићева је сигурна у усвајање, јер је, каже, у интересу Српске. Ни Влада Федерације неће губити вријеме.

- Шаљемо једну позитивну поруку да смо ми, упркос свим кризним ситуацијама, способни консензусом донијети одлуке - рекао је Новалић и додао да ће Влада ФБиХ у најскорије вријеме усвојити овај документ.

Сарајево- Састанак о механизму координације (Фото: РТРС)

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је рекао да би БиХ сада требало да бржим темпом крене ка ЕУ и путем преузимања њене праве тековине.

- Желим врло јасно да кажем да је текст механизма координације коначни и заједнички продукт свих нивоа власти у БиХ, да не постоји нити побједник нити поражени. Ријеч је, дакле, о једном заједничком документу и овдје је побједник европска перспектива и европски пут БиХ - рекао је Звиздић.

Договорени механизам координације могао би бити у својој практичној примјени већ на јесен, када се очекује да БиХ добије упитник од Европске комисије. Иако се у јавности посљедњих 20-ак дана много спекулисало о учешћу и позицији кантона у механизму, што је, подсјећамо, и уздрмало односе федералних партнера, од премијерке Српске стигла је потврда да је и то ријешено, те да више нема ниједног отвореног питања када је ријеч о механизму координације.

- Нисам баш увијек оптимистична, али сам сигурна да овакав систем координације може да функционише, може да да резултате и може да нас не гуши, што јесте главна ствар која треба да се постигне - каже Цвијановићева.

Да свако обавља свој дио посла, да се заједно обављају одређени послови, а да се при том не страхује и не губи вријеме на бесмислене, али и озбиљне ствари које се односе на крађу или преузимање надлежности неког нивоа власти што би, закључује премијерка Српске, заиста било недопустиво.