latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:43 ⇒ 12:45 | Аутор: Б92

Колико су родитељи "криви" за хиперактивност код дjеце?

Дjеца која пате од хиперактивности или хиперкинетичког поремећаја су можда генетски предодређена за то, али не тако што су наслиједили те особине од родитеља, већ због промјена на њиховој ДНК током трудноће.

Тим научника са Краљевског колеџа у Лондону и Универзитета у Бристолу спроводе истраживање у коме покушавају да потврде везу између одређених проблема са понашањем дјеце у раној фази живота и лоше исхране њихових мајки током трудноће.

Према првим резултатима, постоји вјероватноћа да нездрава исхрана, пуна масти и шећера, доводи до одређених промјена у ДНК плода, које директно утичу на развој мозга, а касније и до појаве поремећаја који воде ка хиперактивности.

Ова веза је раније већ повлачена у неким истраживањима, али је нова студија објављена у Журналу дјечије психологије и психијатрије детаљније објашњава процесе иза ове везе.

Научници су радили на испитаницима који припадају групи "дјеце деведесетих" и током експеримената су упоредили 83 дјетета са проблемима са понашањем који су се рано испољили и 81 дијете са малим поремећајима понашања.

Истраживање је показало да би исхрана мајке могла да има утицај на измјену гену ИГФ2, који је задужен за развој одређених дијелова мозга код фетуса и то баш оних који се доводе у везу са АДХД.