latinica  ћирилица
21/08/2016 |  10:30 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Сарајево: Запаљен дио храма Преображења Господњег (ФОТО)

У дијелу Храма Преображења Господњег у Сарајеву, који је јутрос запаљен, причињена је знатна материјална штета, потврдио је новинарима парох долачки Чедомир Ђелмо.
Сарајево: Запаљен дио храма - Фото: РТРС
Сарајево: Запаљен дио храмаФото: РТРС

Он је рекао да је јутрос у 8.00 часова, када су дошли да се припреме за свету литургију, црква била пуна дима и да су утврдили да је избио пожар у црквеној остави у којој су узгорјели косилица и одређени алат.

"Дим је излазио кроз прозор цркве на којем су биле причвршћене даске и шипке због ранијих упада, тако да се не може ући. Одмах смо позвали полицију и ватрогасце који су брзо угасили пожар", рекао је Ђелмо.

Он је додао да су јуче, када су растављали шаторе након прославе крсне славе храма - Преображења Господњег, утврдили да је шатор, који је био десетак метара удаљен од видео-камере, био исјечен. И овај случај је пријављен, али до сада нису добили никакав извјештај о томе.

Ђелмо је подсјетио да је ова црква била честа мета вандала, да је регистровано више од 40 напада, а мало њих је откривено, да сада добијају извјештаје о нападима који су се десили прије више од 10 година, да су случајеви застарјели и да се истрага обуставља.

Он је, ипак, изразио наду да ће јутрошњи случај бити ријешен, јер им је, како каже, у интересу да се открије истина.

"Било би јако ружно оптужити било кога, али и нас мало вријеђа када дођу људи и истог момента кажу да се то само запалило, без обзира ко је то био", рекао је Ђелмо.

Запаљен дио храма Преображења Господњег

Предсједник удружења "Повратак у Сарајево" Миливоје Чаваркапа био је веома изненађен јутрошњим вандалским чином, за који сматра да га је починила особа пуна мржње према православним вјерницима у Сарајеву.

"Овај храм је до сада више пута оштећен, паљен и пљачкан. Али, није само он мета вандала у Кантону Сарајево. Више пута су нападнути и храмови у Бињежеву, Блажују, Рељеву, Стара црква на Башчаршији, Саборна црква", каже Чаваркапа.

Запаљен дио храма Преображења Господњег

Он је подсјетио да је на слави храма Преображења Господњег присуствовао и већи број Бошњака и Хрвата, које су Срби угостили, те да су јутрос храм запалили људи који не желе добро БиХ.

"Мислим да се ово није случајно догодило, да неко стоји иза тога и да то треба да истраже безбједносни органи. Ово је срачунат чин", сматра Чаваркапа.

Један од вјерника тврди да му је у петак, 19. августа, на обиљежавању славе храма, официр полиције рекао да српске заставе које су се налазиле у порти храма "треба скинути и ставити под ноге".

У Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево речено је да је дојаву о пожару у магацинској просторији цркве полиција добила у 8.10 часова, да је пожар локализован у 8.25 часова, да није било повријеђених и да је причињена мања материјална штета.

Раније је овај храм у Сарајеву био на мети пљачкаша. Ове године у два наврата догодила се крађа икона из храма.

Храм Преображења Господњег у петак је прославио крсну славу у присуству великог броја вјерника из Сарајева, Источног Сарајева и околних мјеста.

Извор: РТРС/СРНА