latinica  ћирилица
22/08/2016 |  14:37 | Аутор: vecernjenovosti

Пет знакова да вам слаби слух

Није еобично да се са старењем слух погоршава, чак се у неким познијим годинама то сматра нормалним физиолошким процесом.
Шум у уху - Фото: илустрација
Шум у ухуФото: илустрација

Али, степен погоршања би морао да одговара годинама старости, упозоравају стручњаци.

- Ако је степен оштећења већи него што се толерише у одређеним годинама, морају да се утврде узроци - каже примаријус др Томаш Подлешак из ОРЛ болнице у Прагу. 

У неким случајевима оштећење може да настане под утицајем урођене мане, али и као посљедица обављања одређених професија, рецимо, због дугогодишњег боравка у веома бучном простору.

Зујање

Први знак да слух попушта може да буде повремено шуштање или звоњење у ушима. Благо зујање или звонки звук најчешће се примјећују у просторији у којој је тишина. Али, ако овај звук постане интензивнији, или чак сталан, без прекидања, то значи да су нерви у ушима оштећени, тврде стручњаци Одјељења оториноларингологије из Медицинске школе у Њујорку. Они, такође, упозоравају да коришћење слушалица значајно доприноси оштећењу слуха.

- Перманентни губитак слуха може да се деси већ осам до 15 минута послије слушања музике на максмиланој јачини - истиче доктор Срикант Черукури, ОРЛ из Чикага. - Пролазно зујање или бучање у ушима послије слушања гласне музике или послије неког концерта, требало би да буду знаци упозорења да је музика била прегласна.

Звуци

Звук сирене аутомобила, камиона или аутобуса сигурно нису најпријатнији за уво, али не би требало ни да заболе. Уколико, пак примијетите да вас гласни звуци боле у уху, посјетите ОРЛ лекара. Наиме, стручњаци објашњавају да ухо које губи слух није у могућности довољно да пригуши гласне звуке, тако да се заиста у таквим ситуацијама јавља бол у уху.

Равнотежа

Чешће посртање и нестабилност у ходу не морају да буду разлог смањене концентрације или ниског притиска. Наиме, стручњаци тврде да људи који имају проблем са слухом користе много енергије да би чули шта се око њих дешава, па једноставним активностима, као што је одржавање равнотеже, мозак не посвећује довољно пажње. Ако су додатно каналићи унутрашњег уха, који шаљу сигнале у мозак, оштећени, то може да буде узрок поремећаја равнотеже.

Заборавност

Највећи дио података које памтимо, заправо смо негдје чули.

- Тешко је запамтити нешто, ако не чујете добро - наглашава др Черукури. - Постепен губитак слуха у старијим годинама може да буде узрок смањења памћења.

Шта кажеш?

Ако не можете добро да разумијете саговорника у средини гдје је доста бучно и мијешају се разни звуци, као што је рецимо ресторан у вријеме ручка, или често тражите да вам понови шта је управо рекао, не кривите за то лошу акустику. Ухо које нормално функционише може да "ухвати" то што желите да слушате и у бучној просторији. Уколико то нисте у могућности, то је један од првих симптома да губите слух. У овој фази могу да се јаве и проблеми са разумијевањем телефонског разговора.

Лијечење

- Погоршање слуха може да се лијечи, а користе се или конзервативне методе, односно лијекови, или хируршке методе - објаснио је др Томаш Подлешак. - Избор зависи од узрока који су довели до оштећења слуха. Код проблема у унутрашњем уху углавном се користе конзервативне методе, док се за средње и спољашње ухо проблеми рјешавају операцијом. Ипак, превенција је најбоља, а то је прије свега избјегавање буке.